Jesienne nowości książkowe

Dzień dobry!

Tak jak i latem, również jesienią przygotowałam zestawienie jesiennych książek do Małopolskiego Apetytu. Zapraszam do lektury!




Kiedy zaczynałam czytać blogi kulinarne, to właśnie Jej blog, był moim pierwszym. Było to wiele lat temu, a moja miłość do Moich Wypieków wciąż trwa. Właśnie ukazało się nowe wydanie debiutu książkowego Doroty pod tytułem “Moje wypieki”. Książka jest wzbogacona o nowe zdjęcia, jak również o aż dziesięć nowych przepisów. Jak zawsze jest bardzo słodko i apetycznie. To nie tylko publikacja dla wielkich fanów Doroty, jak również dla osób zaczynających przygodę z pieczeniem czy na prezent. Pięknie wydana, z prostymi, klarownie przedstawionymi przepisami, którymi zachwycicie swoje rodziny i gości. Z pomocą autorki staniecie się mistrzami słodkich wypieków!

“Moje wypieki” Dorota Świątkowska
EGMONT 2015
Cena 49,99 zł

Maia Sobczak, blogerka kulinarna znana z bloga o wdzięcznej nazwie Qmam kasze  właśnie wydała swoją pierwszą książkę kulinarną. Jak nie trudno się domyślić książka jest w 100% poświęcona kaszom. Pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa kasze przygotowywane przez nasze Babcie, które owijały kołdrą i pozostawiały aby spokojnie doszły.  Co to był  za  smak! Niestety kaszę w dużym stopniu zastąpiły na talerzach ziemniaki, a przecież kasza  to zdecydowanie nasza tradycja, więc powinniśmy do niej wrócić i celebrować jej smak oraz wartości odżywcze. W książce znajdziecie ponad 70 przepisów - smacznych, zdrowych, z naturalnych składników. Nie zabrakło tutaj podstawowych przepisów, jak również wariacji na śniadania, obiady czy desery z udziałem tych ziaren. A wszystko opatrzone apetycznymi zdjęciami z duszą.

“Qmam kasze czyli powrót do korzeni” Maia Sobczak
Wydawnictwo MUZA SA 2015 
Cena 39,90 zł

Twarda oprawa, złote litery, a z okładki pięknie uśmiecha się do nas Anna Starmach, jurorka polskiej edycji MasterChefa. W swojej nowej książce prezentuje aż 86 przepisów na słodkości. Jest to idealna propozycja dla łasuchów. Są to przepisy zebrane z 3 wcześniejszych książek autorki z serii Pyszne. Od dzisiaj nie będą Ci straszne babeczki, tarty, ciasteczka czy trudniejsze wypieki takie jak torty. Wszystkie przepisy są przedstawione na apetycznych fotografiach (chociaż małym minusem jest brak jednorodnego stylu - zdjęcia do książki przygotowywały 2 osoby). Część zdjęć do publikacji przygotowała nasza redacyjna koleżanka Agnieszka Piątkowska.

“Pyszne na słodko” Anna Starmach
SIW Znak 2015
Cena 49,90 zł

Co zabrać ze sobą na  drugie śniadanie? Odwieczny dylemat rodziców przygotowujących posiłki do swoich dzieci, a także dla siebie do pracy. Zwykłą kanapkę z wędliną i serem? Drożdżówkę kupioną po drodze w cukierni? Zdecydowanie nie! Z pomocą przychodzi autorka książki “Pyszne do pudełka” prezentująca ponad 80 przepisów na szybkie w przygotowaniu, łatwe w przechowywaniu dania idealne do zabrania ze sobą. Autorka w swojej książce pokazuje nie tylko przepisy, ale i małe kompendium wiedzy na temat przygotowywania posiłków na wynos. Znajdziecie tutaj interesujące dania z jajkami, zupy, sałatki, ryże i makarony, klopsy oraz wypieki zarówno słodkie jak i wytrawne. Dużą zaletą publikacji są praktyczne zdjęcia - z zapakowanymi daniami w pudełeczka śniadaniowe lub słoiki. Od dzisiaj już nie będziesz mieć problemów z drugim śniadaniem.

“Pyszne do pudełka” Grażyna Bober-Bruijn
Wydawnictwo MUZA SA 2015
Cena 39,90 zł

Piotr Ogiński - bliżej znany jako autor kulinarnego vloga Kocham Gotować, a także uczestnik znanych programów kulinarnych Top Chef i Hell’s Kitchen.  Właśnie wydał swoją pierwszą książkę kulinarną, w której zaprasza do spróbowania dań z charakterem. Faktycznie dania przedstawione przez Piotra są interesujące, zawsze dobrze doprawione i ciekawe. W publikacji znajdziecie ciekawe działy jak dobrze zjeść, gotowanie na świeżym powietrzu, spotkania z przyjaciółmi czy też we dwoje, jak również standardowe działy typu zupy, śniadania, słodkości. Są tutaj dania prostsze i trudniejsze, bardziej pracochłonne lub mniej, jednak każde z nich z pewnością uda się Wam przygotować samodzielnie w domu. Warto nadmienić, że zdjęcia do książki przygotowała nasza redakcyjna koleżanka Natalia Nowak-Bratek.

“Kocham gotować” Piotr Ogiński
Wydawnictwo MUZA SA 2015
Cena 39,90 zł

“Apetyt na Polskę” to specjalna publikacja wydana przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości we współpracy z Magazynem Usta i szanowanymi Szefami Kuchni z myślą o EXPO Milano 2015 i słusznie, ponieważ uznano ją za Najlepszą Książkę Kucharską Roku 2015 w piątej edycji konkursu Poland 100 Best Restaurants. Autorzy przygotowali 48 przepisów inspirowanych tradycyjną kuchnią polską i włoską z użyciem naszych lokalnych, polskich produktów. Dania to istna symfonia smaków i aromatów opatrzona pięknymi zdjęciami. W środku znajdziecie dania z takimi produktami jak fasola wrzawska, bryndza podhalańska czy kiełbasa lisiecka. Publikacja jest dopieszczona w nawet najmniejszych szczegółach, jednym słowem jest po prostu piękna. Tym bardziej szkoda, że nie spotkamy jej w regularnej sprzedaży - jest dostępna jedynie online www.expo.gov.pl/ksiazka_kucharska.

“Apetyt na Polskę” opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo Full Meal 2015

Rodzynek w zestawieniu nowości jesiennych - książka nie dotycząca kulinariów, ale za to dotycząca Krakowa. “Jestem miasto Kraków” to urocza publikacja zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do tego stopnia mnie urzekła, iż musiała trafić do mojej bliblioteczki. Książka w bardzo przystępny sposób opowiada o historii Krakowa. Na każdej karcie znajdziesz inną epokę, ważne wydarzenia i różnych bohaterów.  Z każdą kolejną stroną zmieniają się zabudowania, granice, ulice.  Zaczynając od Wiślan, przez wczesne Średniowiecze, jesień Średniowiecza, Międzywojnie, okupację, PRL, aż do obecnych czasów. Dlaczego ta książka jest tak wyjątkowa? Ponieważ każda mapa to piękne ilustracje! Oprócz ogólnego planu miasta i budynków są tutaj również małe rysunki takie jak sprzedawcy obwarzanków, rowerzyści, ważne postacie takie jak Tadeusz Kantor, Marek Grechuta czy Królowa Bona.

“Jestem miasto Kraków” Ilustracje - XULM
GW Foksal 2015
Cena 39,99 zł


Kuchnia arabska staje się bardzo popularna w naszym kraju, w końcu większość z nas zajada się pysznym hummusem, falafelem, tahini, serkiem labneh czy baba ghanoush. Samar Khanafer znana bliżej z trzeciej edycji programu MasterChef zaprasza nas w kulinarną podróż po Libanie. W swojej pierwszej książce opowiada o kuchni Bliskiego Wschodu, smaku i miłości. Podróż po rodzinnych stronach autorki to nie tylko pyszne dania, ale również piękne krajobrazy Libanu. Zdjęcia dań są niezwykle apetyczne i stylizacją oraz naczyniami nawiązują do kultury Bliskiego Wschodu. Patrząc na danie, można poczuć aromat ziół i przypraw.

“Hummus za’atar i granaty” Samar Khanafer
GW Foksal 2015
Cena 69,99 zł