Burgery z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią

Dzień dobry!

W jednym z poprzednich wpisów mówiłam Wam o bułkach do hamburgerów. Skoro pojawiły się na blogu, to musiał się również pojawić przepis na burgera! I to wcale nie byle jakiego, bo takiego z karmelizowaną gruszką i niebieskim serem pleśniowym - duet idealny!

Burgery z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią


Składniki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • bułki do burgerów 
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki miodu (do gruszek)
  • 2 łyżki cukru
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu (do sosu)
  • 200 g sera z niebieską pleśnią
  • dodatki - sałata, pomidor, papryka, cebula

Wykonanie:

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie owoce kroimy w niezbyt grube plastry. Na patelni rozgrzewamy miód z cukrem, dodajemy gruszki i tymianek. Karmelizujemy aż gruszki zmiękną i zaczną się robić przezroczyste.

Miód i musztardę dokładnie mieszamy.

Mięso doprawiamy pieprzem, formujemy z niego burgery o wadze 100-200 g (w zależności od upodobań i potrzeb). Smażymy na patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony (3 minuty dla grubego burgera, im cieńszy tym czas należy skrócić). Gotowe burgery odkładamy na chwilę na bok, aby odpoczęły. Po usmażeniu posypujemy je solą.


Kiedy mamy gotowe wszystkie składniki pora złożyć nasze burgery. Na dole przekrojonej bułeczki umieszczamy odrobinę sosu, następnie sałatę, paprykę, pomidory i cebulę, doprawiamy je solą. Następnie układamy mięso, ser, gruszki, całość polewamy sosem i przykrywamy bułeczką.


Smacznego!