poniedziałek, 30 listopada 2015

Ciasteczka z masłem orzechowym

Dzień dobry!

Coś słodkiego do popołudniowej kawy? Czemu nie! A co gdyby to była słodkość przełamana niewielką ilością soli? Nie mam na myśli solonego karmelu czy też czekolady z solą, a... masło orzechowe! Najlepsze właśnie nieco słone i z chrupiącymi kawałkami orzechów.

Można z niego przygotować rewelacyjne, nieco popękane, rustykalne ciasteczka. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, o wyraźnym smaku masła orzechowego. Pyszne!

Ciastka z masłem orzechowym

środa, 18 listopada 2015

Muffinki z jabłkami i imbirem

Dzień dobry!

Muffinki to zdecydowanie jeden z najprostszych deserów pod słońcem! Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w kuchni, pół godziny pracy i mamy gotowy wypiek :-). Dlatego też dzisiaj prezentuję Wam banalny przepis na muffinki z jabłkami i imbirem.


Przepis inspirowany muffinkami gruszkowymi z Moich wypieków.

wtorek, 17 listopada 2015

Jedyna taka bacówka w Polsce

Dzień dobry!

Jednym z najbardziej znanych w Polsce i na świecie lokalnym, tradycyjnym produktem jest oscypek. Od 14 lutego 2008 roku jest zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Dzisiaj chciałabym zabrać Was do wyjątkowej bacówki, gdzie na własne oczy zobaczyłam jak przygotowuje się oscypki i inne serki z mleka owczego.


poniedziałek, 16 listopada 2015

Burgery z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią

Dzień dobry!

W jednym z poprzednich wpisów mówiłam Wam o bułkach do hamburgerów. Skoro pojawiły się na blogu, to musiał się również pojawić przepis na burgera! I to wcale nie byle jakiego, bo takiego z karmelizowaną gruszką i niebieskim serem pleśniowym - duet idealny!

Jesienny Małopolski Apetyt

Dzień dobry!

Razem z małopolskimi blogerami wydaliśmy kolejny numer Małopolskiego Apetytu!


Tym razem do magazynu przygotowałam artykuł o podhalańskich, lokalnych produktach, jak również zajęłam się składem magazynu.

Zapraszam do lektury!

piątek, 13 listopada 2015

Domowa przyprawa do piernika

Dzień dobry!

Przy okazji przepisu na staropolski piernik dojrzewający pisałam Wam co nieco o przyprawach do piernika. Jeśli będąc na zakupach spojrzycie na składy na poszczególnych opakowaniach zobaczycie tam różne "kwiatki" - mąka, kakao, cukier w składzie... I dziwić się później, że piernik nie wychodzi intensywny w smaku.

Dlatego też w tym roku postanowiłam przygotować domową przyprawę do piernika. Z lekkimi obawami, bo jednak przyzwyczajenie do kupnych przypraw sprawia, że ma się wyobrażenie o smaku tej przyprawy w głowie, a dobranie proporcji może być trudne. Dlatego też skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Madame Edith.

Takiej przyprawy do piernika dodajemy o ok. połowę mniej niż kupnej. Najlepiej sprawdzić smak ciasta po doprawieniu go, od odrobiny surowego ciasta nic nam się nie stanie :-).


czwartek, 12 listopada 2015

Domowe bułki do hamburgerów

Dzień dobry!

Kiedyś będąc na warsztatach kulinarnych dotyczących burgerów usłyszałam, że idealna bułka do burgera powinna być lekko słodka i maślana. Również delikatna, nie krusząca się, na pewno nie sucha (co często zdarza się w burgerowniach...). Odwiedziłam wiele burgerowni i sama mogę potwierdzić, że to właśnie taka bułka najlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota na burgery, postanowiliśmy przygotować je samodzielnie, od podstaw - zaczynając od bułek.

Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia".


środa, 4 listopada 2015

Kapuśniak

Dzień dobry!

Mamy piękną, złotą jesień! Mimo, że słońce świeci, to temperatury już mocno spadły i przychodzi ochota na rozgrzewające dania - najlepiej pyszne zupy! W sobotni poranek wybraliśmy się na ostatni Targ Pietruszkowy na "świeżym" powietrzu. Świeże nie bez powodu jest cudzysłowie - normy pyłu zawieszonego w powietrzu są tak wysokie, że najlepiej byłoby zamknąć się w domu i nie wychodzić do wiosny. Oczywiście na zakupach nie mogłam zapomnieć o kapuście kiszonej od Państwa Gorzkowskich - jest rewelacyjna! Od razu zanim zrobiłam zupę zniknęła połowa, zjedzona "o tak" z woreczka :-).