Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Dzień dobry!

Mimo iż lubimy poznawać nowe smaki i wymyślne dania, to czasem nachodzi nas ochota na prostą, domową kuchnię. I takie też są pulpety w sosie pieczarkowym. Proste, smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu :-).

Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym


Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • garść liści szałwii
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 1 kg pieczarek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 100 ml bulionu
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekany czosnek i szałwię, oberwane listki z tymianku, sól, pieprz i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju, aby się zarumieniły z każdej strony.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dusimy aż puszczą wodę, dodajemy bulionu i śmietanę wymieszaną z mąką, zahartowaną odrobiną gorącego bulionu, powoli dodajemy do pieczarek, ciągle mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zmniejszamy ogień i wkładamy pulpety do sosu, dusimy ok. 20-30 minut, aż pulpety nie będą surowe. Gotowe danie posypujemy dodatkową porcją świeżego tymianku.

Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym

Smacznego!