Mimo iż lubimy poznawać nowe smaki i wymyślne dania, to czasem nachodzi nas ochota na prostą, domową kuchnię. I takie też są pulpety w sosie pieczarkowym. Proste, smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu :-).
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- garść liści szałwii
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 1 kg pieczarek
- 300 ml śmietany 18%
- 100 ml bulionu
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekany czosnek i szałwię, oberwane listki z tymianku, sól, pieprz i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju, aby się zarumieniły z każdej strony.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dusimy aż puszczą wodę, dodajemy bulionu i śmietanę wymieszaną z mąką, zahartowaną odrobiną gorącego bulionu, powoli dodajemy do pieczarek, ciągle mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zmniejszamy ogień i wkładamy pulpety do sosu, dusimy ok. 20-30 minut, aż pulpety nie będą surowe. Gotowe danie posypujemy dodatkową porcją świeżego tymianku.