Dżem z dyni i jabłek

Dzień dobry!

Kiedyś nie lubiłam dyni, była dla mnie mdła, mączna, niesmaczna. Jednak na szczęście smak i preferencje smakowe się zmieniają i obecnie bardzo często sięgam po nią :-). W końcu jest jej tyle odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie! W ramach ostatniej wizyty u Jedyni zaopatrzyłam się w zapas dyń nie tylko do gotowania, ale również wybrałam dużą, 2 kilogramową na dżem - dynię bananową. Idealnie się sprawdziła, jej smak jest delikatny, nie jest mączna i idealnie komponuje się z jabłkami. Będzie to idealne nadzienie do naleśników w zimowe poranki :-).



Dżem z dyni i jabłek


Składniki:
  • 1 kg dyni odmiany Banana
  • 1 kg jabłek (np. Ligol)
  • ok. 500 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i ciągnący się miąższ, kroimy ją w drobną kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy je w drobną kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny. 

Do całości dodajemy skórkę i cukier, na początek ok. 250 g cukru, mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby puściły soki. Następnie podduszamy całość, aż zarówno dynia jak i jabłko zaczynie się rozpadać. Całość blendujemy i odparowujemy jeśli jest taka potrzeba (najlepiej wyłożyć dżem na zimny talerzyk lub po prostu schować odrobinę dżemu do lodówki, aby się schłodził ukazując swoją konsystencję). Również dosładzamy, jeśli dżem jest zbyt mało słodki.


Gotowy dżem nakładamy do wyparzonych, czystych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut na mokro.


Smacznego!