Drożdżówki z serem

Dzień dobry!

Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z serem, takiej jak z cukierni, a nawet lepszej! Mocno maślana, z pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może i drożdżówek nie będziecie mieć po chwili w ręce, a dopiero po ok. 2-3 godzinach, ale za to ich smak... wszystko wynagrodzi! :-) Zainspirowałam się oczywiście  przepisem od Królowej Wypieków - Doroty :-).


Drożdżówki z serem

Składniki:
Ciasto:
  • 180 ml kefiru
  • 90 g masła
  • 3 jajka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży suchych
Nadzienie:
  • 500 g sera sernikowego (ja zawsze używam tego firmy Wieluń)
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • kandyzowana skórka pomarańczy lub skórka otarta z pomarańczy
Dodatkowo: 
  • cukier puder
  • mleko
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy je w ciepłe miejsce, pod ściereczką aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie - wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąka i wałkujemy na duży prostokąt, ok. 1/2 cm grubości, który następnie dokładnie smarujemy farszem. Z prostokąta zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ją w plastry o grubości ok. 3 cm. Każdy kawałek skręcamy, aby utworzyć z niego ósemkę. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie pieczemy je ok. 15-20 minut w 180 st. z termoobiegiem. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z cukru pudru i kilku łyżek mleka, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.


Smacznego!