wtorek, 27 października 2015

Jesienna wizyta u Jedyni

Dzień dobry!

W dyniach jest coś fascynującego... te kolory, faktury, kształty i przede wszystkim różne smaki! Widok pola dyniowego jesienią również jest ciekawy - wszystko obumiera, pędy dyni, liście ukazując piękne, kształtne dynie. Dzisiaj zapraszam Was na fotograficzną podróż do Jedyni w Wawrzeńczycach. Prawda, że pięknie? :-)

poniedziałek, 26 października 2015

Dżem z dyni i jabłek

Dzień dobry!

Kiedyś nie lubiłam dyni, była dla mnie mdła, mączna, niesmaczna. Jednak na szczęście smak i preferencje smakowe się zmieniają i obecnie bardzo często sięgam po nią :-). W końcu jest jej tyle odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie! W ramach ostatniej wizyty u Jedyni zaopatrzyłam się w zapas dyń nie tylko do gotowania, ale również wybrałam dużą, 2 kilogramową na dżem - dynię bananową. Idealnie się sprawdziła, jej smak jest delikatny, nie jest mączna i idealnie komponuje się z jabłkami. Będzie to idealne nadzienie do naleśników w zimowe poranki :-).



środa, 21 października 2015

Jaki jest najważniejszy sprzęt w kuchni? + KONKURS

Dzień dobry!

Jaki jest Twoim zdaniem najważniejszy sprzęt w kuchni? Wiele osób wybierze dobry i ostry nóż, który dobrze leżąc w dłoni szybko i drobno pokroi niemal wszystko. Dopełnieniem tego może być deska kuchenna - duża, gruba, najlepiej ręcznie wykonana z dębowej deski. Dla kogoś innego może być to nowoczesny blender, w którym z łatwością przygotuje koktajl, który zabierze do pracy czy błyskawicznie zrobi zupę krem. Wiele osób na pewno nie wyobraża sobie kuchni bez robota planetarnego... i można by tak długo wymieniać :-).

Według mnie bardzo ważnym sprzętem kuchennym jest patelnia. Najlepiej duża, w końcu nie będziemy smażyć na niej wyłącznie jajek sadzonych ;-). Odpowiednia patelnia z łatwością poradzi sobie zarówno z małymi i dużymi rzeczami. Dobrze wyważona i idealnie leżąca w ręce nigdy nie zawiedzie nas w przygotowywaniu naleśników. Grube dno patelni pozwoli wysmażyć idealnego steka. Wysokie krawędzie pozwolą na przygotowanie jeszcze większej ilości naszego ulubionego sosu do makaronu. Moim ulubionym jest sos carbonara.


wtorek, 13 października 2015

Drożdżówki z serem

Dzień dobry!

Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z serem, takiej jak z cukierni, a nawet lepszej! Mocno maślana, z pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może i drożdżówek nie będziecie mieć po chwili w ręce, a dopiero po ok. 2-3 godzinach, ale za to ich smak... wszystko wynagrodzi! :-) Zainspirowałam się oczywiście  przepisem od Królowej Wypieków - Doroty :-).


piątek, 9 października 2015

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Dzień dobry!

Mimo iż lubimy poznawać nowe smaki i wymyślne dania, to czasem nachodzi nas ochota na prostą, domową kuchnię. I takie też są pulpety w sosie pieczarkowym. Proste, smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu :-).

Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym


wtorek, 6 października 2015

Wieprzowina w sosie śliwkowym

Dzień dobry!

Piękna złota jesień się już zaczyna, liście żółkną, szeleszczą pod nogami. Jest ciepło i przyjemnie, oby ta pogoda trwała jak najdłużej! Miejmy jednak na uwadze, że ciepła jesień przejdzie w tą nieprzyjemną, chłodną, mokrą i mglistą, a wtedy jak znalazł będą gorące, rozgrzewające dania. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką  propozycję obiadową. Lekko orientalny i pikantny sos z wieprzowiny i śliwek, niebo w gębie!



czwartek, 1 października 2015

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą i pomidorami

Dzień dobry!

Dynie, cukinie i kabaczki wciąż kwitną, mimo iż już temperatury niskie i warzywa nie dojrzeją... Dlatego też spokojnie możemy zebrać wszystkie kwiaty i je ze smakiem zjeść :-). Zarówno te męskie, z których nie wykształca się warzywo i te żeńskie już z małymi cukiniami. Kwiaty możecie nadziać twarożkiem, fetą lub najbardziej klasycznie - ricottą, w każdym przypadku będą na pewno pysznie smakować.

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i pomidorami