Ketchup z pomidorów malinowych

Dzień dobry!

Niedawno obiecałam Wam nowy przepis na ketchup, a więc dzisiaj jest! Malinowe pomidory to jedne z najbardziej aromatycznych odmian pomidorów. Mocno różowe, słodkie, a dodatkowo obecnie bardzo tanie. Ceny wahają się od 2 do 3,50 za kilogram, a pewnie w hurcie znajdziecie je jeszcze taniej. Niestety nie są bardzo wydajne, ponieważ mają dużo wody, a niewiele miąższu. Więc po odparowaniu nie spodziewajcie się dużej ilości ketchupu. Małą ilość powinien Wam jednak zrekompensować smak :-). Aby nie zabijać smaku pomidorów postanowiłam przyprawy dodać w nieco bardziej oszczędnych ilościach.

Przetwory pomidory malinowe


Ketchup z pomidorów malinowych


Składniki:
  • 3 kg pomidorów malinowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml octu winnego
  • ok. 50 g cukru (w zależności od słodkości pomidorów)
  • po 1 łyżeczce pieprzu w ziarnach, kolendry w ziarnach, gorczycy
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 3 ziarna jałowca
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól

Wykonanie:

Pomidory myjemy, a następnie drobno kroimy. Czosnek obieramy, rozgniatamy i drobno siekamy, razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w garnku z grubym dnem. Ketchup przez pierwsze 20 minut gotujemy pod przykryciem, aby pomidory się rozgotowały i rozpadły, następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Kiedy znaczna część wody odparuje, ketchup przecieramy na przecieraku lub sitku, przelewamy do czystego garnka i dalej odparowujemy, do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Gotowy ketchup doprawiamy solą lub cukrem jeśli jest taka potrzeba.

Gotowy ketchup przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut. 

Jeśli posiadacie wolnowar można również w nim odparować ketchup - masę po przetarciu wlewacie do niego i pozostawiacie na noc. Rano ketchup będzie odparowany, gotowy do zapakowania do słoików :-).

Przetwory pomidory malinowe

Smacznego!