Bezy bez jajek (wegańskie)

Dzień dobry!

Dzisiaj przepis, który może wydawać się nierealny do wykonania :-). Widziałam go już u Doroty z Moich wypieków, u Olgi Smile, Alicji z Wegan Nerd, więc przy najbliższej okazji musiałam go wypróbować! Wegańskie bezy. Wegańskie bezy z wody z puszki po fasoli lub ciecierzycy. Wody, którą zazwyczaj wylewacie do zlewu traktując jako odpad... A tu proszę, da się z tej wody zrobić deser! Deser, który nie odbiega zbytnio smakiem od prawdziwej bezy na białku! Wegańskie bezy przygotowuje się dokładnie tak jak zwykłe, ubijamy wodę na sztywną pianę, dodajemy cukier, suszymy i są i chrupią i są smaczne! ;-)

Bezy bez jajek


Bezy bez jajek (wegańskie)


Składniki:
  • 50 ml wody z fasoli lub ciecierzycy z puszki (ja użyłam z fasoli)
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
  • opcjonalnie dowolny barwnik

Wykonanie:

Wody w puszce fasoli lub ciecierzycy może być niewiele. Ja do przygotowywania bez wykorzystałam wodę z fasoli, której w puszce 400 g było ok. 50 ml. Jest to dość mała objętość, więc polecam użycie kilku puszek, chyba że używacie produktu, który ma dużo zalewy. Wodę z fasoli lub ciecierzycy traktujemy jak białko, czyli ubijamy ją na sztywną pianę za pomocą miksera. Pod koniec dodajemy cukier i sok lub ocet oraz barwnik. Na 50 ml dodajemy ok. 70 g cukru. Gotową bezę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier lub silikonową matę. Moja beza słabo się trzymała, być może słabo ją ubiłam lub taki urok bezy fasolowej (czytałam, że z ciecierzycą jest lepiej) i dlatego też moje bezy są idealnie okrągłe, bez wzorków - po prostu się rozpłynęły :-). Bezy pieczemy ok. godzinę w 130 st. Muszą być suche i chrupiące.

Bezy bez jajek
Smacznego!