środa, 30 września 2015

Brownie dyniowe

Dzień dobry!

Kto z Was nie lubi brownie? Chyba nikt :-). Pyszne, ciężkie, wilgotne i aż zapychające ciasto. Pełne pysznej i kochanej przez każdego czekolady! Tym razem postanowiłam przygotować je z dyniowym puree, w końcu mamy właśnie dyniowy sezon, a ja będąc w odwiedzinach u JEdyni zaopatrzyłam się w kilka dorodnych sztuk :-).

Ciasto z dynią

Migawki z jesiennej wizyty u JEdyni pojawią się wkrótce w oddzielnym wpisie.

środa, 23 września 2015

Bezy bez jajek (wegańskie)

Dzień dobry!

Dzisiaj przepis, który może wydawać się nierealny do wykonania :-). Widziałam go już u Doroty z Moich wypieków, u Olgi Smile, Alicji z Wegan Nerd, więc przy najbliższej okazji musiałam go wypróbować! Wegańskie bezy. Wegańskie bezy z wody z puszki po fasoli lub ciecierzycy. Wody, którą zazwyczaj wylewacie do zlewu traktując jako odpad... A tu proszę, da się z tej wody zrobić deser! Deser, który nie odbiega zbytnio smakiem od prawdziwej bezy na białku! Wegańskie bezy przygotowuje się dokładnie tak jak zwykłe, ubijamy wodę na sztywną pianę, dodajemy cukier, suszymy i są i chrupią i są smaczne! ;-)

Bezy bez jajek

poniedziałek, 21 września 2015

Letnia zupa jarzynowa

Dzień dobry!

Powoli żegnamy lato, dni są coraz chłodniejsze, częściej sięgamy po gorące, rozgrzewające dania. Korzystając jeszcze z obecności młodych warzyw, przygotujcie letnią zupę jarzynową, idealną na pożegnanie tej ciepłej i obfitej pod względem owoców i warzyw pory roku. Zupa jest lekka, aromatyczna, bardzo smaczna :-).



środa, 16 września 2015

Konfitura z czarnego bzu i jabłek

Dzień dobry!

Od dwóch lat jestem zaprzyjaźniona z kwiatami czarnego bzu, więc w tym roku postanowiłam również skorzystać z owoców tego krzewu :-). Jest na tyle powszechny, że wystarczy wybrać się na wycieczkę kawałek za miasto i bez wątpienia trafi się dobre miejsce do zbioru. Polecam okolice Tyńca :-). Należy pamiętać, że wybieramy owoce bardzo dojrzałe - ciemne, te które są lekko czerwone lub zielone odrzucamy. Do bzu doskonale pasują jabłka, sądzę że z gruszkami również smakowałby bardzo ciekawie. Może jeszcze uda mi się zebrać trochę owoców i przygotować kolejny przepis? :-)

Przetwory czarny bez

wtorek, 15 września 2015

Zupa krem z dyni i gruszek

Dzień dobry!

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Wielu ludzi uważa, że dynia jest nijaka i niesmaczna, ja nawet tak kiedyś uważałam :-). Coraz większa świadomość kulinarna sprawia, że w sklepach pojawia się wiele odmian dyni, słodkich, aromatycznych. Wystarczy wybrać dynię Hokkaido, upiec ją, a zyska piękny, orzechowy aromat. Ja pokusiłam się o wzbogacenie zupy słodkimi, dojrzałymi gruszkami, to był strzał w dziesiątkę!

poniedziałek, 14 września 2015

Konfitura z mirabelek

Dzień dobry!

Powoli kończę sezon na przetwory. Przygotowałam już duży zapas ketchupu, konfitur, nastawiłam kilka nalewek. Oczywiście również zamroziłam ulubione owoce na koktajle. Zima będzie o wiele przyjemniejsza :-).

Dzisiaj mam dla Was jeden z ostatnich przepisów na konfitury. Mirabelki - małe śliweczki, które niestety nie są doceniane. Nie kupimy ich na targach (w Krakowie nie widziałam niestety), musimy je zebrać samodzielnie, z dala od dróg. Ale nie sądzę, żeby to było problemem, bo rosną praktycznie wszędzie, niedaleko mnie rośnie przynajmniej 10 mirabelek.


Przetwory mirabelki

piątek, 11 września 2015

Proste ciasto z jabłkami

Dzień dobry!

Jesienne owoce to bez wątpienia jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam!

Placek z jabłkami

czwartek, 10 września 2015

Wiosenna wizyta u JEdyni

Dzień dobry!

Liście na drzewach powoli żółkną, dni jak i wieczory są coraz chłodniejsze, słońce zachodzi coraz wcześniej. Nieuchronnie zbliża się jesień. Czy będzie piękna, słoneczna i złota? Czy deszczowa, zimna, z kubkiem gorącej herbaty w ręce? :-)

środa, 9 września 2015

Ketchup z pomidorów malinowych

Dzień dobry!

Niedawno obiecałam Wam nowy przepis na ketchup, a więc dzisiaj jest! Malinowe pomidory to jedne z najbardziej aromatycznych odmian pomidorów. Mocno różowe, słodkie, a dodatkowo obecnie bardzo tanie. Ceny wahają się od 2 do 3,50 za kilogram, a pewnie w hurcie znajdziecie je jeszcze taniej. Niestety nie są bardzo wydajne, ponieważ mają dużo wody, a niewiele miąższu. Więc po odparowaniu nie spodziewajcie się dużej ilości ketchupu. Małą ilość powinien Wam jednak zrekompensować smak :-). Aby nie zabijać smaku pomidorów postanowiłam przyprawy dodać w nieco bardziej oszczędnych ilościach.

Przetwory pomidory malinowe

wtorek, 1 września 2015

Pstrąg Ojcowski

Dzień dobry!

Małopolska to raj dla osób kochających wycieczki, zarówno te piesze jak i te rowerowe. Aby oderwać się od miejskiego zgiełku wystarczy wsiąść na rower i pojechać za miasto na przykład do Ojcowskiego Parku Narodowego. To tylko 25 kilometrów drogi! Te kilkadziesiąt kilometrów dzieli nas od pięknych, malowniczych terenów. W Ojcowie możemy zajrzeć do Jaskini Łokietka czy do zamku. A co jeśli zgłodniejemy?