Nalewka aroniowa

Dzień dobry!

Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory to nie tylko słoiki z konfiturami, sałatkami, ale też nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w nalewce smakuje obłędnie słodko!




Nalewka aroniowa


Składniki:
  • 1 kg aronii
  • 500 g cukru
  • 1 l spirytusu 96%
  • 1 laska wanilii
  • 30 g świeżego imbiru

Wykonanie:

Aronię myjemy, osuszamy, a następnie wsypujemy do dużego słoja, przesypując ją cukrem. Dodajemy również przekrojoną laskę wanilii, obrany i pokrojony w plasterki imbir. Całość zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłe i jasne, słoneczne miejsce. Nalewkę codziennie mieszamy przynajmniej jeden raz. Po 2 tygodniach nalewkę zlewamy, owoce możemy wykorzystać do ciasta, deserów lub konfitury. Nalewką napełniamy czyste butelki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka miesięcy.



Smacznego!