Lemoniada bazyliowo-cytrynowa

Dzień dobry!

Wczorajsze popołudnie to chwilowe ochłodzenie - ulewa, burza z piorunami i później przyjemny,  rześki wieczór. Jednak mimo chwilowego spadku temperatury upały nie dadzą tak szybko za wygraną...

W upalny dzień bardzo łatwo o odwodnienie organizmu, więc trzeba się zaopatrzyć w smaczne, orzeźwiające napoje. Taka też jest moja dzisiejsza lemoniada - bazyliowo-cytrynowa. Przygotujcie od razu większą ilość, bo na pewno Wam zasmakuje.



Lemoniada bazyliowo-cytrynowa


Składniki:
  • duży pęczek bazylii
  • 4 cytryny
  • cukier (lub dowolna inna substancja słodząca)
  • ok. 5 l schłodzonej wody

Wykonanie:

Cytryny dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, jedną z nich cienko obieramy, skórkę umieszczamy w blenderze. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok.

Bazylię dodajemy do skórki z cytryny, dodajemy odrobinę wody i dokładnie blendujemy. Powstałą pulpę zalewamy wodą, dokładnie płuczemy naczynie blendera, a następnie całość przelewamy przez sitko do naczynia w którym będzie lemoniada - u mnie kilku litrowy słój z kranem. Przez sitko przelewamy również sok z cytryny. Całość zalewamy wodą i dosładzamy cukrem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i delektujemy się orzeźwiającym napojem w gorący dzień.


Smacznego!