Nalewka różana

Dzień dobry!

Dzisiaj witam Was pysznym i aromatycznym trunkiem. Róże wciąż kwitną, więc nie traćcie czasu i zbierzcie ich płatki. Jeśli nie uda się Wam zebrać od razu takiej ilości jakiej potrzeba, można je w międzyczasie przechowywać w lodówce.

Nalewka różana jest przepyszna! Aromat róż zamknięty w butelce, kusi nie tylko samym wyglądem, ale i aromatem i smakiem. Szczerze mówiąc trudno się powstrzymać przed jej spróbowaniem :-).

Nalewka z płatków róży


Nalewka różana


Składniki:
  • 1 l płatków róży pachnącej
  • ok. 300 g cukru
  • 1/2 litra wódki (lub spirytus i woda w proporcji 1:1)
  • 1 laska wanilii
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Płatki róż oczyszczamy, odcinamy białe końcówki (mówi się, że powodują gorycz, jednak ja jej nie odczułam w nalewce, mimo nie obcięcia ich), wrzucamy je do dużego słoja. Dodajemy cukier, wanilię i zalewamy wódką. Dokładnie mieszamy.

Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni, codziennie ją 2 razy mieszamy obracając słoik do góry nogami. Gotową nalewkę odsączamy z płatków i dodajemy do niej odrobinę soku z cytryny dla uzyskania ładniejszego koloru. Wyjściowo nalewka ma kolor ciemniejszy, herbaciany, po dodaniu cytryny jest bardziej rubinowa.

Rozlaną do butelek nalewkę odstawiamy na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.

Nalewka z płatków róży

Smacznego!