Czereśniowo-wiśniowe clafoutis

Dzień dobry!

Jedno z najprostszych ciast, mieszasz wszystkie składniki, wylewasz na foremkę, pieczesz i deser gotowy. Clafoutis to ciasto przypominające zakalec, coś w stylu grubego naleśnika z dodatkami. W czasach szkolnych, kiedy zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem przygotowałam to ciasto. Nawet nie wiecie jaka byłam zawiedziona, że wyszedł mi taki ogromny zakalec! Dopiero kilka lat później, kiedy ten deser zaserwowała mi Klaudyna, dowiedziałam się, że będąc jeszcze dzieckiem zrobiłam wszystko tak jak trzeba :-).



Czereśniowo-wiśniowe clafoutis


Składniki:
  • 250 g wydrylowanych czereśni
  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 300 ml mleka (ewentualnie mleko i śmietana w proporcji 1:1)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • kilka łyżek cukru (wg upodobań)
  • 80 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka, mleko, masło, mąkę, cukier i szczyptę soli łączymy. Wymieszane ciasto wylewamy na dużą foremkę, najlepiej silikonową i równomiernie posypujemy je owocami.

Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 st., aż będzie całkowicie ścięte. Podajemy jeszcze ciepłe. Możemy je wzbogacić o kulkę lodów waniliowych.


Smacznego!