Konfitura truskawkowa z płatkami róży

Dzień dobry!

Tegoroczne szaleństwo z przetworami w mojej kuchni już się zaczęło! Nie ma co tracić czasu, skoro owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury!

Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory.



Konfitura truskawkowa z płatkami róży


Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • ok. 200 g cukru
  • 3 garści płatków róży (stulistnej lub innej intensywnie pachnącej odmiany)
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Odszypułkowane i umyte truskawki kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem, dodajemy płatki róży i mieszamy. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby truskawki puściły sok.

Następnie dodajemy sok z cytryny i zaczynamy smażyć naszą konfiturę, aż uzyska zadowalającą nas konsystencję. Gotową konfiturę nakładamy do wyparzonych, czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!