Konfitura morelowa z płatkami róży

Dzień dobry!

Czasami bywa tak, że idę na zakupy na Stary Kleparz szukać inspiracji do ugotowania czegoś smacznego. Tak też było tym razem - zauważyłam piękne, rumiane morele z dopiskiem na karteczce, że są bardzo słodkie. W lodówce miałam płatki róży zebrane na ostatniej wycieczce rowerowej i w głowie zaświtał mi pomysł na nową konfiturę - słodkie morele i aromatyczne płatki róż. Strzał w dziesiątkę! Bardzo smaczna, słodko-kwaśna z wyraźnym różanym aromatem. W czasie jesieni czy zimy rozświetli każdy chłodny i smutny dzień :-).

Przetwory z moreli


Konfitura morelowa z płatkami róży


Składniki:
  • 1 kg moreli (bez pestek)
  • ok. 200-300 g cukru
  • 3 garści płatków róży
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Odpestkowane morele kroimy w ćwiartki lub dużą kostkę, dodajemy do nich płatki róż i cukier, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Następnie dodajemy sok z cytryny i zaczynamy smażyć nasze konfitury, uważając aby się nie przypaliły. Smażymy aż uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję. 

Gotowe konfitury nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut na mokro. Studzimy, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.

Przetwory z moreli


Smacznego!