piątek, 26 czerwca 2015

Konfitura morelowa z płatkami róży

Dzień dobry!

Czasami bywa tak, że idę na zakupy na Stary Kleparz szukać inspiracji do ugotowania czegoś smacznego. Tak też było tym razem - zauważyłam piękne, rumiane morele z dopiskiem na karteczce, że są bardzo słodkie. W lodówce miałam płatki róży zebrane na ostatniej wycieczce rowerowej i w głowie zaświtał mi pomysł na nową konfiturę - słodkie morele i aromatyczne płatki róż. Strzał w dziesiątkę! Bardzo smaczna, słodko-kwaśna z wyraźnym różanym aromatem. W czasie jesieni czy zimy rozświetli każdy chłodny i smutny dzień :-).

Przetwory z moreli


poniedziałek, 22 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z płatkami róży

Dzień dobry!

Tegoroczne szaleństwo z przetworami w mojej kuchni już się zaczęło! Nie ma co tracić czasu, skoro owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury!

Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory.


poniedziałek, 15 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu

Dzień dobry!

Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego bzu.


piątek, 12 czerwca 2015

Koktajl z pomarańczy i arbuza

Dzień dobry!

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny owocowy koktajl. Soczysty arbuz, aromatyczne pomarańcze i dojrzały banan - pyszne połączenie! Koktajl nie tylko na drugie śniadanie, ale też na wycieczkę rowerową, na której możecie zebrać taki piękny bukiet polnych kwiatów :-).


poniedziałek, 8 czerwca 2015

Racuchy z kwiatami akacji (robinii)

Dzień dobry!

Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu, płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe o delikatnym aromacie), chabry i akację. 

Akacja to roślina, którą można uplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć.

Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem.

Placki z kwiatami akacji (robinii)

środa, 3 czerwca 2015

Sorbet z wina

Dzień dobry!

Pogoda nas w końcu rozpieszcza, jest gorąco, słońce mocno grzeje, więc to idealna pora na lody! Przed nami długi weekend, pewnie pojawią się u Was goście czy to na obiedzie czy na grillu, może zaserwujecie im lody na deser? :-) Do przygotowania lodów postanowiłam wykorzystać różowe wino musujące, ale możecie wykorzystać dowolne inne czy to białe czy czerwone. W zależności od rodzaju wina wyregulujcie ilość cukru, przy słodkim i półsłodkim 200 g będzie odpowiednie, jednak przy bardziej wytrawnym może być go za mało.

Lody z wina