Pesto z czosnku niedźwiedziego

Dzień dobry!

Jak minęła Wam majówka? Pogoda chyba nie była wcale taka zła, nas deszcz zmoczył jedynie raz ;-). Na dobry początek tygodnia serwuję Wam kolejne zielone danie i tym samym kolejne zielone pesto. Przygotowałam je z niezwykle aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Pięknie pachnie i jest bardzo smaczne. Wykorzystacie je do makaronu, sałatek, kanapek. Doskonale smakuje również z jajkami, jako dodatek zamiast majonezu :-).


Zajrzyjcie też po przepisy na 

Pesto z czosnku niedźwiedziego


Składniki:
  • duży pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 2 garści płatków migdałów (mogą być również orzeszki piniowe)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Płatki migdałów lub orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni, a następnie studzimy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładkie pesto.


Smacznego!