Pudding chia z musem owocowym

Dzień dobry!

Już bardzo dawno temu kupiłam nasiona chia, pudding przygotowałam z nich jedynie raz, ale najwyraźniej źle dobrałam proporcje i był bardzo "mokry" i lejący się, co mnie lekko zniechęciło i postanowiłam odłożyć nasiona na półkę. Wczoraj sięgnęłam po nie kolejny raz, bo znalazłam w szafce samotną puszkę mleczka kokosowego. Czemu by nie spróbować?

Tym razem pudding wyszedł idealny! Wzbogaciłam go o mus z owoców, całość stworzyła bardzo smaczny i sycący deser lub przekąskę na drugie śniadanie.

Jeśli lubicie tego typu desery, sprawdźcie przepisy na czekoladowy pudding z tapioki oraz z dodatkiem mango.

Przepisy z nasionami chia

Pudding chia z musem owocowym


Składniki:
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 laska wanilii
  • opcjonalnie cukier lub miód
  • 2 banany
  • 1/2 mango
  • 1 kiwi

Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem puddingu podgrzewamy w rondelku mleczko kokosowe, aby było jednolicie płynne (czasem jest trochę części gęstej), dodajemy nasiona chia, nieco cukru i ziarenka wyciągnięte z 1 laski wanilii. Tak przygotowany pudding chowamy na kilka godzin do lodówki, można na całą noc.

Owoce blendujemy na gładki mus. Pudding nakładamy do pucharków lub szklanek naprzemiennie z musem owocowym. Deser możemy dodatkowo schłodzić lub podawać od razu.

Smacznego!