Pesto z liści rzodkiewki

Dzień dobry!

Lubicie rzodkiewkę? To teraz szczerze... czy liście rzodkiewki lądują u Was w koszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą tam lądować :-). Liście rzodkiewki to doskonały materiał na pesto, które wykorzystacie do makaronu lub jako dodatek do kanapki czy sałatki. Intensywnie zielone, aromatyczne i bardzo smaczne!

Co zrobić z liśćmi rzodkiewki


Pesto z liści rzodkiewki


Składniki:
  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 1 garść płatków migdałów
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Migdały prażymy na suchej patelni, aż będą złote, odstawiamy do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładkie pesto. Płynność pesto regulujemy dodając oliwę z oliwek. Ja przygotowałam pesto, które jest gęste i swobodnie można go użyć jako pastę do chleba czy też dodatek do makaronu.

Co zrobić z liśćmi rzodkiewki
Co zrobić z liśćmi rzodkiewki

Smacznego!