Co zrobić aby zdjęcia jedzenia były ciekawe?

Dzień dobry!

Wielu początkujących blogerów kulinarnych zadaje sobie pytanie co zrobić aby zdjęcia jedzenia były ciekawe, wyróżniające się z setek zdjęć, które pojawiają się na naszych Facebookowych ścianach. Co zrobić aby nie była to tylko cyknięta fotka tuż przed obiadem, żeby danie nie wystygło, a małe dzieło sztuki, które przyciągnie oczy i sprawi, że komuś pocieknie ślinka i zechce danie przygotować. Nie będę pisać Wam o sprzęcie do fotografowania, bo to bardzo długi temat na inną okazję, z resztą mogłabym Wam polecić jedynie sprzęt, którym sama fotografuję, bo z innym nie miałam do czynienia.


Dzisiaj opowiem Wam nieco o stylizacji planu zdjęciowego (oczywiście z mojego punktu widzenia), o czym warto pamiętać, po co sięgnąć przy robieniu zdjęcia naszego dania.

1. Porcelana - kupując porcelanę do zdjęć starajcie się już myśleć o tym jak ją użyjecie do zdjęcia. Czy komponuje się w jakiś sposób z tym co już posiadacie w swoich zbiorach, nie tylko mam na myśli sztućce, czy też inne szkło, ale również tła czy ściereczki. Talerz w Twoich dłoniach, bez jedzenia wygląda całkiem inaczej, niż będzie wyglądać na zdjęciu, zastanów się czy danie będzie wyglądać dobrze na danym kolorze czy wzorze (ja na przykład mam problem z mocno wzorzystymi talerzami). Porcelany oczywiście można szukać wszędzie, od popularnych sieciówek, przez sklepy spożywcze, markety i targi staroci. Warto jednak myśleć o tym, że kiedy do sieciówki wchodzi nowa seria naczyń wiosennych, to za kilka dni na co drugim blogu te naczynia się pojawią. Czasem coś jest tak pięknego, że też trzeba to kupić, jednak aby się wyróżnić, warto szukać oryginalnych, czasem nawet unikatowych egzemplarzy. Jednak pamiętaj jaka idea Ci przyświeca - danie ma się prezentować rewelacyjnie na talerzu :-).

Podpowiem Wam gdzie możecie kupić piękną porcelanę i wiele innych elementów, które możecie wykorzystać na swoich zdjęciach. Zajrzyjcie do sklepu Westwing! Codziennie zmieniające się kampanie, wiele unikatowych rzeczy, w atrakcyjnych cenach, nic tylko szperać i kupować te najpiękniejsze rzeczy, aby później cieszyły nie tylko nasze oko, ale również oczy naszych czytelników :-).


2. Sztućce - kupując sztućce starajcie się sięgać po (podobnie jak przy porcelanie) takie, które będą pasować do Waszych pozostałych gadżetów. Również warto kupować komplety - widelec i nóż, dwie łyżeczki itd. aby ładnie wyglądały przy dwóch porcjach deseru.

3. Ściereczki i tła - używaj ciekawych faktur, kolorów pasujących do pozostałych elementów planu zdjęciowego (są specjalne koła barw używane w fotografii do dopasowania kolorów). Ściereczka nie musi być wyciągnięta prosto spod żelazka, nie bój się ją lekko zmiętosić, pognieść i fantazyjnie ułożyć na stole. Ściereczek szukaj wszędzie gdzie są działy z tekstyliami, sięgnij nawet do sklepów second hand, może akurat trafisz na sukienkę w interesujących wzorze, która będzie kosztować kilka złotych na wagę?

4. Składniki dania - aby uzupełnić plan zdjęciowy, użyj składników dania, które przygotowałeś. Zrobiłeś koktajl z jarmużu, pomarańczy i banana? Ułóż je w koszyku za daniem. W sałatce jest dużo mięty? Ustaw na planie doniczkę z tym ziołem (pamiętaj o osłonce na doniczkę, możesz wykonać ją nawet z papieru do pieczenia, czy materiału).



5. Świeże kwiaty - oprócz składników dania, sięgaj również po kwiaty. One zawsze pięknie się prezentują, czy to jako składnik dania (oczywiście tylko i wyłącznie jadalne) czy jako dekoracja w tle, w wazonie. Dodadzą świeżości i wdzięku, szczególnie teraz, wiosną.


6. Elementy dekoracyjne - może to być figurka świąteczna, jeśli przygotowujesz świąteczne danie, lampki choinkowe, bombka, świecznik, co Ci podpowie Twoja wyobraźnia. Ozdobny dzbanek, wazon, patera. Jednak na początku staraj się nie przesadzić, nie wykorzystuj zbyt wielu rzeczy. Dodawaj je stopniowo. Jak to się mówi przy ubieraniu - masz być ubrany, a nie przebrany, w fotografii się to również sprawdza.


Powyższe zdjęcia pochodzą z materiałów Westwing, jeśli macie ochotę na więcej inspiracji, zajrzyjcie tutaj


Możecie też w wolnej chwili zapoznać się z bardzo fajnymi ebookami.

Na poniższych zdjęciach przedstawiam Wam jak ja buduję plan zdjęciowy, krok po kroku na przykładzie bardzo smacznego koktajlu, przepis znajdziecie poniżej.

  • Najpierw oczywiście przygotowuję danie, w tym przypadku koktajl i wybieram naczynie, w którym go podać - w tym przypadku buteleczkę, dodaję słomkę.
  • Wybieram tło, na jakim chciałabym fotografować, układam je na planie zdjęciowym i ustawiam butelkę w mocnym punkcie (poczytajcie o regule złotego podziału w fotografii).
  • Dobieram ściereczki i układam je tak, aby nadać nieco objętości czyli nie płasko, a lekko zmięte.
  • W tle układam składniki koktajlu, jako podstawkę wykorzystałam starą wagę.


Dodaję również świeże kwiaty, aby uzupełnić nieco plan zdjęciowy.


A w między czasie zmieniam jeszcze obiektyw w aparacie :-). Jak Wam się podoba efekt finalny? Jak widzicie przygotowanie takiego zdjęcia nie jest trudne.



Obiecany przepis poniżej.

Koktajl z truskawkami, mango i bananem


Składniki:
  • 7 dużych truskawek
  • 1/2 mango
  • 1 banan
  • 200 ml kefiru

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu do blendowania i blendujemy na gładką masę.

Smacznego!


Wpis powstał we współpracy z marką Westwing.