Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem

Dzień dobry!

Proponowałam Wam już babkę i mazurek na Wielkanoc, ale obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne.

Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami czy też kwiatami. Każda się sprawdzi. Jeśli jednak nie dysponujecie taką, deser możecie podać w pucharkach, z tą różnicą że czekoladę dodacie na przykład jako warstwę na środku lub wymieszaną z całą masą (czekoladę drobno siekamy). 

Podoba Wam się taka forma wielkanocnego sernika? :-)

Oczywiście sernik jest w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera w sobie sporą dawkę likieru jajecznego.

Sernik z ajerkoniakiem


Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem


Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 500 g sera sernikowego (może być z wiaderka lub 3-krotnie mielony twaróg)
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 ml likieru jajecznego (ajerkoniaku, advocaatu)
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 1 płatek żelatyny
  • 1/2 laski wanilii
  • bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. Następnie wylewamy po ok. 3 łyżki czekolady na każdą silikonową foremkę w kształcie jajka (lub innym wielkanocnym kształcie) i rozprowadzamy dokładnie pędzelkiem, po całej foremce. Po chwili możemy jej jeszcze odrobinę rozsmarować. Foremkę umieszczamy na kratce do studzenia ciast, pod spodem ustawiamy tacę i szybko obracamy foremkę, aby nadmiar czekolady wypłynął z niej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki, aby nasze czekoladowe jajka stężały.

Ser ucieramy z likierem jajecznym, ziarenkami z wanilii, cukrem pudrem (ilość wg własnego uznania), następnie dodajemy ubitą na sztywną pianę śmietanę (150 ml), delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Gotową masę serową nakładamy do czekoladowych jajek (nie wyciągamy ich, pozostają wciąż w foremce). Ponownie wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Tuż przed podaniem każde jajko ozdabiamy rozetką z bitej śmietany ubitej z cukrem pudrem.

Sernik z ajerkoniakiem

Smacznego!