Mazurek różany

Dzień dobry!

W weekend świętowaliśmy początek wiosny, miejmy nadzieję, że będzie coraz cieplej i wszystko się wkrótce pięknie zazieleni. Na razie jak widzicie na poniższym zdjęciu troszkę mało listków jest na drzewach :-). Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już każdy z nas myśli o dekoracji domu, świątecznych przysmakach, jak ozdobić pisanki. My oczywiście również przeglądamy książki, gazety i zdjęcia, poszukując inspiracji.

Pewnie pamiętacie jaki jest najcenniejszy przetwór w naszej spiżarni? Oczywiście jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące migdały. Czego chcieć więcej? :-)

Mazurek z konfiturą różaną


Mazurek różany


Składniki:
Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki wody różanej

Krem:
  • 100 g konfitury z płatków róży (najlepiej domowej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie czerwony barwnik
  • płatki migdałów

Wykonanie:
Najpierw z podanych składników przygotowujemy ciasto, które następnie chowamy na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko, na około 3 mm i wykładamy nim foremki (mi wyszła jedna foremka 20x20 oraz 4 foremki na mini tarty), ciasto nakłuwamy widelcem lub na wierzchu rozkładamy scpecjalne kulki odbiążające i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. Następnie studzimy na kratce.

Mazurek z konfiturą z róży

Białą czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i lekko studzimy. Serek ucieramy z konfiturą, następnie powoli dodajemy czekoladę, ciągle mieszając. Jeśli konfitura nie nada różowego koloru naszemu kremowi, można dodać kilka kropli barwnika. Krem wykładamy na ciasto i wygładzamy. Posypujemy płatkami migdałów, które wcześniej lekko zrumieniliśmy na suchej patelni. Chłodzimy.
Mazurek z konfiturą różaną

Smacznego!