Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango

Dzień dobry!

Słoneczny poniedziałek sprzyja miłemu rozpoczęciu nowego tygodnia prawda? Aby było jeszcze bardziej słonecznie mam dla Was słoneczny deser :-). Tapioka już od dawna czekała w kuchennej szafce, aż ją użyję i szczerze mówiąc bardzo żałuję, że sięgnęłam po nią dopiero w ten weekend. Pudding z tapioki jest rewelacyjny! Konsystencją przypomina budyń, jest bardzo smaczny i sycący. Sama tapioka nie ma bardzo wyraźnego smaku, więc spokojnie możemy go nadać mlekiem czy też przyprawami. Mój pierwszy pudding z tapioki przygotowałam klasyczny czyli połączenie smaku kokosa i mango, nieco tropikalnie. Oczywiście z tapioką można eksperymentować, co postaram się Wam przedstawić w kolejnych przepisach, bo mam jej jeszcze spory zapas, jest bardzo wydajna.

Deser z tapioki


Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango

Składniki:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml mleka
  • 1/3 szklanki drobnej tapioki
  • ok. 3-4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 dojrzałe mango

Wykonanie:
Do garnka wsypujemy tapiokę i zalewamy ją mlekiem, odstawiamy na 1 godzinę aby napęczniała. Po tym czasie dodajemy cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Całość zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.

Gotowy pudding przekładamy do pucharków i studzimy, chowamy do lodówki, aby stężał.

Deser z tapioki

Mango obieramy, usuwamy pestkę, blendujemy na gładki mus i wykładamy na pudding.

Deser z tapioki

Smacznego!