10 rzeczy, których nie wiesz o Polskiej Wódce

Dzień dobry!

Jak część z Was już wie, wczoraj byłam na degustacji wódki. Tak, dobrze czytacie - degustacji :-). Kto by pomyślał, że wódkę można degustować, w końcu każdy pije szybko swój kieliszek i równie szybko zapija ją sokiem, żeby nie czuć już tego "obrzydliwego" smaku. A tu proszę, wczoraj sączyliśmy wódkę delektując się jej aromatem, odszukując ukryte w nim smaki - w wódce można wyczuć na przykład cytrusy czy też słodycz.



Spotkanie poprowadziła Pani Elżbieta Kwiecińska ze Stowarzyszenia Polska Wódka oraz Ambasador Wódek Pan Maciej Starosolski. Gotował dla nas Tomasz Jakubiak.

W kameralnym gronie rozpoczęliśmy podróż po świecie wódki. Okazuje się, że w Polsce jest coraz mniej gorzelni. Kiedyś było ich 300, obecnie jest ich około 50. Poniżej znajdziecie 10 faktów o Polskiej Wódce, których być może nie znaliście.

1. Czym jest dokładnie Polska Wódka? 

W wódce powinny się znaleźć wyłącznie dwa składniki - woda i polskie zboża takie jak żyto, pszenica, owies, jęczmień, pszenżyto lub ziemniaki. Dodatkowym warunkiem jest uprawa wymienionych składników w Polsce, jak również wyprodukowanie trunku na terenie Polski. W zeszłym miesiącu minęła bardzo istotna rocznica dla naszej Polskiej Wódki - 13.01.2013 to data kiedy została wpisana na listę chronionego oznaczenia geograficznego, tym samym dołączyła do elitarnej listy alkoholi, wśród których znajdziemy na przykład irlandzką czy szkocką whisky.

Jak rozpoznać prawdziwą Polską Wódkę? Należy szukać poniższego oznaczenia na butelce trunku.


2. Ile procent powinna mieć wódka? 

Zgodnie z wytycznymi UE minimalna zawartość alkoholu w wódce to 37,5%. Jednak najczęściej spotykamy wódki o zawartości 40%.

3. Czy do wódki można dodawać dodatki, polepszacze, aromaty? 

Odpowiedź brzmi nie. Wódka to jedynie woda i wybrany produkt zbożowy lub ziemniaki.

4. Czy do wódki można użyć zwykłej wody? 

Woda jak już wspomniałam jest jednym z głównych i w sumie jedynych składników tego trunku, więc producent musi zadbać o jej jakość. Przy wyrobie wódki stosuje się demineralizowaną wodę.

5. W jakiej temperaturze serwujemy wódkę? 

Wiele osób mówi, że ciepła wódka jest obrzydliwa, więc butelkę wrzuca w najciemniejsze zakamarki swojej zamrażarki i czeka aż tak zamarznie, że będzie gęsta jak olej. Okazuje się, że taki zabieg jest zbędny, bo idealna temperatura serwowania wódki jest bardzo zbliżona do temperatury serwowania wina i jest to od 4 do 6 stopni Celsjusza.

6. Skąd się wzięła nazwa "wódka"? 

Wódka to nic innego jak "mała woda" :-). Zamiennie używano również nazwy "gorzałka" czy też "okowita" (a to już nic innego jak wyraz pochodzący od  łacińskich słów "aqua vitae" czyli woda życia).

7. Kiedy rozpoczęła się produkcja wódki w Polsce? 

Pierwszy udokumentowany zapis zawierający słowo "wódka" to opis transakcji kupna ziemi zatwierdzony przez urzędnika królewskiego Jasco de Parscossicze w Sandomierzu w 1405 roku. Mówi się również, że wódka pojawiła się pierwszy raz na pamiętnej uczcie u Wierzynka we wrześniu 1364 roku. Wódka poza tym pojawiała się w literaturze również jako środek leczniczy, którym się nacierano. Panowie używali jej jako wodę po goleniu, podobno również wspomagała prokreację :-).

8. Czy wódka ma datę ważności?

Mówi się, że wódka jest nieśmiertelna, ponieważ jako produkt jest stabilna chemicznie, nie działają na nią takie czynniki jak temperatura czy promieniowanie UV, więc na jej butelce nie znajdziemy daty ważności. Oczywiście wódka musi być szczelnie zakręcona, ponieważ wtedy nie straci swoich właściwości. Z odkręconej wódki może odparować alkohol.

9. Jak wygląda proces produkcji wódki?
  • Zacier - z wybranego składnika przygotowywany jest zacier.
  • Fermentacja - zacier poddawany jest fermentacji, produktami fermentacji jest alkohol etylowy i dwutlenek węgla.
  • Destylacja - aby uzyskać czysty alkohol etylowy prowadzi się destylację, otrzymujemy spirytus surowy.
  • Rektyfikacja - to wielokrotna, ciągła destylacja, której produktem jest spirytus rektyfikowany, jest on surowcem do produkcji wódki. Spirytus posiada minimalną moc alkoholu ok. 96% obj.
  • Filtrowanie i rozcieńczanie - otrzymujemy wódkę o zawartości alkoholu ok. 40%.

10. Z czym podawać wódkę?

Oczywiście szeroko przyjętymi zakąskami do wódki są ogórki kiszone i śledzie, ale warto również pomyśleć o innych propozycjach. Tomasz Jakubiak opowiedział nam do czego dodaje się wódkę w czasie gotowania. Pojawiły się oczywiście propozycje mięsne jak beef strogonow, marynowanie w wódce, flambirowanie czy też dodawanie do kremów, deserów i pączków. Warto również wspomnieć, że do wódki pasują tłuste produkty. Co Tomasz zaproponował nam do spróbowania przy degustacji wódek?



Wyborowa - produkowana z żyta - Sum wędzony na ciepło / puree z mango - musztardy francuskiej / z pesto z natki pietruszki i orzechów laskowych.


Luksusowa - produkowana z ziemniaków - Śledzik na pumperniklu / konfitura z czerwonej cebuli i śliwki wędzonej - dla mnie to połączenie było zdecydowanie numerem jeden.


Pan Tadeusz - produkowana z pszenicy i żyta - Kurczak zagrodowy duszony w maśle / cytrusy z anyżem i cynamonem / ostre pomelo z kolendrą

Niniejszy post nie stanowi reklamy alkoholu. Spożywanie i sprzedaż alkoholu poniżej 18 roku życia jest zabroniona. Post przygotowany w oparciu o informacje przekazane na spotkaniu degustacyjnym. Zdjęcia potraw pochodzą od organizatora.