Krokiety z mięsem

Dzień dobry!

Po świątecznym szaleństwie kulinarnym w lodówce stała butelka z zakwasem na barszcz czerwony. W związku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc nadeszła pora na "zmierzenie się" z nimi :-). Okazało się, że to nic trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami.

Krokiety mięsne

Krokiety z mięsem

Składniki:
  • 500 g ugotowanego mięsa
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła (u mnie tymianek)
  • naleśniki
  • 1 jajko + bułka tarta+olej

Wykonanie:

Ugotowane mięso, najlepiej rosołowe oczyszczamy z nadmiernej ilości tłuszczu, chrząstek i kostek, tak przygotowane mielimy w maszynce do mięsa lub blenderem. Razem z nim mielimy marchewkę i cebulę. Masę doprawiamy przyprawami i dodajemy jajko, dokładnie mieszamy.

Na każdym naleśniku, na środku, bliżej dolnej krawędzi układamy około 2 łyżki mięsa, uformowane w coś w rodzaju wałeczka, podłużnego kotleta. Kawałkiem naleśnika pod mięsem, zakrywamy mięso. Następnie składamy boki naleśnika do środka i całość zwijamy w rulonik.

Następnie każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony, na rumiano.

Krokiety podajemy z barszczem czerwonym.

Krokiety mięsne

Smacznego!