Faworki-kokardki na piwie

Dzień dobry!

Karnawał trwa w najlepsze, a Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Zatem dzisiaj prezentuję Wam idealny przepis na te okazje. Faworki w formie kokardek, przygotowane nieco nietypowo, bo na piwie. Czy to piwo zmienia ich smak? Nie wydaje mi się, bo mimo tego, że wybrałam dość wyraźne, ciemne piwo, to nie było wyczuwalne. Na pewno za to powoduje, że ciasto jest trochę bardziej "puszyste". Jeśli szukacie alternatywy do tradycyjnych faworków, to możecie spokojnie sięgnąć po ten przepis.

Karnawałowe kokardki na piwie
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, zmodyfikowałam jedynie rodzaj piwa.


Faworki kokardki na piwie


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki alkoholu (użyłam rumu)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3/4 szklanki piwa (użyłam ciemnego, na miodzie gryczanym)
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub smalec
  • cukier puder

Wykonanie:

Z mąki, żółtek, alkoholu, masła, piwa i soli zagniatamy gładkie ciasto. Następnie przez 15 minut je dobrze wybijamy - za pomocą wałka lub rzucając nim o blat wysokości pół metra. Musimy wtłoczyć powietrze w nasze ciasto. Wybite ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie odrywamy niewielki kawałek i wałkujemy go bardzo cienko, powinien być niemal przezroczysty. Obręczą cukierniczą, szklanką lub foremką wycinamy kółka, które następnie składamy w harmonijkę na środku i lekko dociskamy, aby się skleiły.

Olej lub smalec rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, kiedy osiągnie tą temperaturę wrzucamy do niego nasze kokardki, smażmy je z obu stron na złoto, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Karnawałowe kokardki na piwie