Ciasto grejpfrutowo-różane

Dzień dobry!

Zimowe dni możemy sobie umilać odrobiną słońca w kuchni. Co jak co, ale cytrusy to takie małe słoneczka, które zimą nam najbardziej smakują. W końcu to właśnie teraz w sycylijskim słońcu dojrzewają czerwone pomarańcze. Przy ostatnim zamówieniu z InCampagny w naszym cubotto znalazły się również czerwone grejpfruty. Plan był aby zjeść je na surowo, ale okazało się, że są tak kwaśne, że nie dałam rady :-). Więc trzeba było coś z nim zrobić, padło na ciasto. Nie byle jakie, bo bardzo smaczne, delikatne, przypominające babkę piaskową. Z wyczuwalnym grejpfrutowym aromatem dopełnionym słodką i pięknie pachnącą różą. Jedno z ciast, do których będę często wracać :-).

Ciasto cytrusowe


Ciasto grejpfrutowo-różane


Składniki:
Ciasto:
  • 120 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki skórki z grejpfruta
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki syropu różanego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 180 ml śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 350 g mąki pszennej

Syrop:
  • sok z 1/2 grejpfruta
  • 2 łyżki wody różanej
  • 100 g cukru pudru

Wykonanie:

Masło i cukier ucieramy na jasną i puszystą masę, dodajemy skórkę z grejpfruta, wodę i syrop różany, ekstrakt waniliowy, jajka i śmietanę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesiane suche składniki i ponownie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około godzinę w 180 st., do suchego patyczka.

Sok z grejpfruta mieszamy z wodą różaną i cukrem pudrem, ciasto nakłuwamy i nasączamy syropem. Jeśli skórka się Wam zbyt wypiecze i syrop nie będzie wsiąkał w ciasto, można je nasączyć tuż przed podaniem, polewając ukrojony kawałek.

Ciasto cytrusowe

Smacznego!

Ciasto cytrusowe