Pierniczki staropolskie (z ciasta dojrzewającego)

Dzień dobry!

Kto razem ze mną nastawił miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik!

Pierniczki z ciasta na piernik staropolski

Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika.

Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-)

Jak się za to zabrać?

Ciasto należy wyciągnąć około godzinę przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej i zmiękło, następnie odcinamy mały kawałek, podsypujemy go mąką i cienko wałkujemy.

Dosłownie na kilka mm, jednak jeśli chcecie grubsze pierniczki - czemu nie.

Następnie wycinamy dowolne, świąteczno-zimowe kształty, układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 160-170 st. Jeśli zdecydowaliście się na grubsze pierniki, to czas należy lekko wydłużyć. Pamiętajcie - lepiej pierniki nie dopiec, niż piec za długo - będą wtedy twarde jak kamień.

Ja piekłam moje nieco krócej niż 10 minut, dlatego też były przyjemnie chrupkie, ale nie bardzo twarde.

Pierniczki studzimy na kratce, kiedy będą już całkiem zimne możemy je udekorować lukrem królewskim. Instrukcje dekorowania pierniczków opisałam w innym poście

Na blogu znajdziecie też dwa inne przepisy na pierniki: tradycyjne pierniczki oraz pierniczki lebkuchen.

Jeśli macie ochotę na więcej piernikowej zabawy, zajrzyjcie do postu z domkami piernikowymi, które można nałożyć na kubeczek.

Pierniczki z ciasta na piernik staropolski