Zupa krem z topinambura i gruszek

Dzień dobry!

Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, hipsterski ziemniak - wiele wiele nazw na jedno warzywo czyli topinambur.

Stara, zapomniana roślina dostała drugą młodość (razem ze skorzonerą, brukwią, pasternakiem) dzięki programom kulinarnym takim jak Top Chef. Teraz każdy chce jej spróbować, chociażby tylko po to żeby znać jej smak albo... polansować się przed znajomymi :-) Tak serio to żartuję, chociaż kto wie, może takie osoby też są?

My topinambura pierwszy raz próbowaliśmy chyba rok temu, dostaliśmy od kogoś "na spróbowanie", zrobiliśmy z niego frytki i to by było na tyle. Smak całkiem ciekawy, nieco orzechowy.

Teraz znów się zdarzyło, że dostaliśmy małą siatkę i trzeba było ją wykorzystać. Padło na pomysł z zupą. Orzechowy smak? Dobrze komponuje się z gruszką... Dorzuciłam migdały, boczek, przyprawy i powstała całkiem ciekawa zupa.

Dania z topinambura

Sycąca, gęsta, z nutą gałki muszkatołowej. Jeśli macie dostęp do topinambura (a teraz można go kupić chociażby na Starym Kleparzu w Krakowie), to spróbujcie! :-)

Na blogu znajdziecie już podobną zupę, również z gruszkami - zupa krem z gruszek, pietruszki i selera.

Zupa krem z topinambura i gruszek


Składniki:
  • 500 g topinambura
  • 2 gruszki
  • ok. 800 ml wody lub delikatnego bulionu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • płatki migdałowe
  • plastry boczku

Wykonanie:
Topinambur i gruszki obieramy ze skórki, z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobne kawałki, zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy do miękkości.

Zupę blendujemy na gładki krem, hartujemy śmietankę (dodając do niej odrobinę zupy), doprawiamy i zagotowujemy.

Dania z topinambura

Płatki migdałowe podprażamy na złoto na suchej patelni, odkładamy na bok. Plastry boczku kroimy w małe paski, podsmażamy na patelni aż będą chrupie jak chipsy.

Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy migdałami oraz boczkiem.

Smacznego!


Dania z topinambura