Muffinki czekoladowe z burakami

Dzień dobry!

Czasami mam tak, że przychodzi mi wielka ochota na jakiś składnik i wtedy chcąc czy nie chcąc, nie opuszcza mojej kuchni przez kilka dni. W weekend do obiadu były buraczki z chrzanem, potem na deser dzisiejsze muffinki czekoladowe z burakami, później buraki z serem kozim w formie carpaccio, a jeszcze później trufle czekoladowe. Szaleństwo prawda? Ale co ja zrobię, skoro buraczki lubię :-) Mateusz trochę mniej, bo buraki pachną mu ziemią, ale i tak zjadł ze smakiem i prosił jeszcze o dokładkę!

Muffinki buraczane

Muffinki są bardzo sycące i wilgotne, mocno czekoladowe, smaku buraków nie czuć bardzo, jeśli by się nie wiedziało z czym są, to zapewne by się samemu nie odgadło :-). 

Co więcej mogę powiedzieć, jeśli lubisz czekoladę i/lub buraki, to ten przepis jest dla Ciebie!

Muffinki czekoladowe z burakami


Składniki:
  • 180 g purée buraczanego*
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 50 g kakao
  • szczypta soli
*Gotujemy całe buraki, aż do miękkości, około 1,5 godziny. Studzimy, a następnie obieramy i blendujemy.

Wykonanie:

Purée buraczane mieszamy z olejem i jajkami, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz sól.

Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy małymi porcjami do ciasta, ciągle mieszając.

Gotowe ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek i pieczemy w 180 stopniach, do suchego patyczka, około 15 - 20 minut. Studzimy.

Muffinki buraczane

Muffinki możemy polać polewą czekoladową lub udekorować kremem, cukrem pudrem.

Smacznego!