Korzenny syrop dyniowy do kawy i deserów

Dzień dobry!

Wręczacie swoim bliskim jadalne prezenty? Dzisiaj przepis, który idealnie nadaje się na jadalny prezent. Wystarczy nalać go do ładnej butelki, udekorować bilecikiem czy wstążką i prezent gotowy. Do tego smaczny i samodzielnie przygotowany - prezent idealny.

Mowa o korzennym syropie do kawy i deserów - obowiązkowy must have jesieni i zimy. Ten korzenny aromat, nuta dyniowa, niezbyt słodki, idealnie komponujący się z kawą z bitą śmietaną czy z panna cottą. Musicie go wypróbować! :-)

Syrop z dyni

Przepis znalazłam u Cioccolato gatto.

Korzenny syrop dyniowy do kawy i deserów


Składniki:
  • 250 ml wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g purée z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • 1/2 laski wanilii

Wykonanie:
Do wody dodajemy cukier, zaczynamy podgrzewać aby się rozpuścił, kolejno dodajemy dynię, przyprawy, ziarenka wyciągnięte z laski wanilii jak również pozostałości po niej i podgrzewamy.

Gotujemy aż syrop zacznie gęstnieć. Kiedy syrop jest gotowy usuwamy z niego goździki i wanilię.

Syrop z dyni

Przelewamy do czystej butelki, po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Dodajemy do kawy wedle uznania smakowego.

Smacznego!

Syrop z dyni