Korzenny pulled pork

Dzień dobry!

Powoli wpadamy w świąteczny nastrój, w końcu już za miesiąc Wigilia! Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?

Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku.

Długo pieczona wieprzowina

Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite.

Korzenny pulled pork


Składniki:
  • 2 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
  • 2 l wody
  • 130 g soli morskiej
  • 100 g cukru brązowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki poniższej przyprawy
Przyprawa:
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 1 łyżka imbiru
  • 10 goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 ziarna kardamonu (obieramy z łupiny)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 100 g cukru brązowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki przyprawy umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na jednolitą masę.

W 2 litrach zimnej wody rozpuszczamy sól i cukier, dodajemy liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Wkładamy mięso, obciążamy talerzem, aby było zanurzone, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 8 godzin, aby się zamarynowało.

Po tym czasie mięso wyciągamy i osuszamy, a następnie nacieramy pozostałą przyprawą.

Mięso układamy w wolnowarze*, ustawiamy 1 poziom grzania, zamykamy i dusimy 8 godzin. Najlepiej pozostawić go włączonego na noc.

Gotowe mięso studzimy i rwiemy włókna, aby utworzyły nam paski. Podajemy w kanapkach.

*Jeśli nie posiadasz wolnowaru przygotuj mięso w piekarniku - włóż je do żaroodpornego naczynia z pokrywą i piecz około 8 godzin w 60-80 stopniach.

Długo pieczona wieprzowina

Smacznego!