Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką

Dzień dobry!

Dzisiaj piątek, weekendu początek :-). Jeszcze miejmy nadzieję, że słońce będzie przygrzewać i będziemy mogli się cieszyć "Złotą polską jesienią". Zatem w sobotni ranek, upieczcie te babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę.

Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości.

Babeczki jabłkowo-dyniowe

Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-).

Zapraszam!


Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką


Składniki:

Ciasto:

  • 100 g dyni (bez skórki i pestek)
  • 2 jabłka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do dań z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mleka

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

Wykonanie:

Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu, suche w drugim. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dynię również ścieramy na tarce.

Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy dynię i jabłka, mieszamy.

Babeczki jabłkowo-dyniowe

Foremki na muffinki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.

Przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy masło z cukrem i mąką, aż do powstania masy sklejającej się w kulkę. Każdą muffinkę posypujemy niewielką ilością kruszonki.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 20 minut, do suchego patyczka. Na koniec podpiekamy kruszonkę od góry. Studzimy.

Smacznego!

Babeczki jabłkowo-dyniowe