Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was absolutnie obłędny przepis! Biegnijcie do sklepu po brakujące składniki, bo ten krem jest rewelacyjny!

Znika bardzo szybko, polecam od razu podwójną porcję, bo ja z trudem zachowałam odrobinę, aby zaprezentować go na tych zdjęciach.

Krem jest słodki, mocno karmelowy, z nutą białej czekolady i wanilii - każdy składnik się idealnie komponuje, tworząc pyszną całość, którą z miłą chęcią wyjadałam palcem ze słoika :-). Można powiedzieć, że trochę przypomina w smaku kajmak czy masę krówkową.

Od dzisiaj zawsze będę mieć śmietanę, białą czekoladę i wanilię na "czarną godzinę" - idealnie osłodzi każdy smutny dzień czy niepowodzenie. Powrót humoru gwarantowany! :-)

Dodatkowo przygotowanie tego kremu to około 5 minut pracy, plus trochę czasu na studzenie, ale warto!

Zapraszam!

Domowy krem karmelowy

Inspirowane przepisem z bloga Kornik w kuchni.

Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią


Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g cukru
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli morskiej

Wykonanie:

Cukier wysypujemy na suchą patelnię, zaczynamy podgrzewać, aż cały cukier się skarmelizuje i nabierze złoto-jasnobrązowej barwy. Wtedy zaczynamy dolewać śmietanę, małymi porcjami, ciągle mieszając (silikonową trzepaczką, aby nie zniszczyć patelni), dodajemy również przeciętą wzdłuż laskę wanilii. 

Domowy krem karmelowy

Powstały sos podgrzewamy aż w środku nie będzie zlepionych kawałków karmelu. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się roztopi. Wyciągamy pozostałości wanilii i solimy.

Krem w temperaturze pokojowej przypomina konsystencją sos, jednak po schłodzeniu w lodówce osiąga kremową, bardziej stałą konsystencję.

Smacznego!