Zupa krem z pieczonych pomidorów

Dzień dobry!

Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa.

Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam!

Zupa pomidorowa


Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej, którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest o wiele bardziej płynna niż dzisiejszy krem.

Zupa krem z pieczonych pomidorów


Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów Lima
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie ocet balsamiczny


Wykonanie:

Pomidory myjemy, usuwamy nasady szypułek, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą i skrapiamy oliwą. Cebulę i czosnek (nie obrane) również układamy na blaszce. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.

Pomidory obieramy ze skórki, czosnek i cebulę również. Wszystko blendujemy razem z dodatkiem ulubionych ziół np. bazylii czy oregano. Wlewamy do garnka, dodajemy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Na koniec możemy polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.

Dobrze smakuje sama, ale możecie również do niej zaserwować grzanki z pieczywa na zakwasie.

Smacznego!