Sos z sercem cielęcym, kurkami i białym winem

Dzień dobry!

Zakupy warzywno-owocowo-mięsne robię zazwyczaj na Starym Kleparzu. Może nie mam tam blisko, bliżej mi do Placu Nowowiejskiego przy Lea, jednak nic nie szkodzi poświęcić kilka minut, aby się przejechać rowerem do centrum na zakupy. Mięso kupuję na jednym, sprawdzonym przeze mnie stoisku czyli u Gugulskiego. Można tam znaleźć świeżą wołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także podroby - płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego mięsa, więc skusiłam się na to serce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem.

Sos z sercem i kurkami


Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną do gustu.


Sos z sercem cielęcym, kurkami i białym winem


Składniki:

  • 1 serce cielęce 
  • 2 garści kurek
  • 1 cebula
  • 300 ml białego wina
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • makaron, kasza lub ryż


Wykonanie:

Serce cielęce oczyszczamy z tłuszczu i pozostałości po aortach, wycinamy praktycznie wszystko co jest w białym kolorze. Następnie kroimy je w drobniejsze kawałki, a później w paski. Cebulę kroimy w piórka. Kurki delikatnie oczyszczamy i większe kroimy w drobniejsze kawałki.

Do rondla, na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy, dodajemy cebulę, a po chwili zalewamy winem i dodajemy jałowiec, ziele, liść, goździki, cynamon. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut.

Po tym czasie wyławiamy przyprawy, aby nie sprawiły nikomu przykrej niespodzianki w czasie jedzenia. Do śmietany dodajemy odrobinę sosu z rondla, mieszamy, a następnie powoli dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Dodajemy kurki, ponownie przykrywamy garnek i dusimy 15 minut. Po tym czasie odkrywamy i pozwalamy lekko odparować. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos podajemy wymieszany z makaronem lub z kaszą, ryżem.

Smacznego!