Bezglutenowe brownie z kaszą jaglaną i masłem orzechowym

Dzień dobry!

Od czasu do czasu robię porządek w szafkach kuchennych, a to się czasem wysypie trochę mąki, a to czegoś innego, warto co jakiś czas poprzecierać półki i wyrzucić wspomniane wysypane przypadkiem rzeczy.

To jest też dobra chwila na "inwentaryzację" tego, co zgromadziliśmy. Ja się przyznaję, jestem "zbieraczem", kupuję mnóstwo rzeczy, zapasy jak dla wojska, albo jak to mówi Mateusz "na atak zombie" :-). Później się nagle okazuje, że mam tonę różnych mąk, makaronów, kasz i 2 opakowania kaszy jaglanej i nie wiem co z nimi zrobić, bo tak w sumie za jaglanką na wytrawnie nie przepadam. Sernik na zimno też mi z nią nie smakował, więc co by tu innego przygotować? 

Bezglutenowe ciasto z kaszą jaglaną

Z pomocą przyszła oczywiście Dorota i jej brownie z kaszą i orzechami, ja postanowiłam wykorzystać do niego masło orzechowe, bo wcześniej już przygotowywałam klasyczne brownie z nim i bardzo mi zasmakowało takie połączenie.

Powiem Wam, że w tym cieście wcale nie czuć tego, że nie ma grama mąki, a zamiast niej jest kasza. Jest równie dobre jak zwykłe czekoladowe brownie, równie mokre, czekoladowe, słodkie i ciężkie, aż zapychające, ale taki urok brownie. To najlepszy "zakalec" jaki możecie zjeść, bez smutku, że ciasto Wam nie wyszło :-).

Bezglutenowe brownie z kaszą jaglaną i masłem orzechowym


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30-36%
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • kilka łyżek masła orzechowego (z orzechów arachidowych)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka. Studzimy, a następnie blendujemy na średnio gładką masę.

Jajka, olej, śmietanę mieszamy dokładnie w misce, stopniowo dodajemy cukier, kakao i proszek, na koniec zblendowaną kaszę.

Bezglutenowe ciasto z kaszą jaglaną

Wymieszane ciasto przelewamy do silikonowej formy o wymiarach 20x21 cm, na wierzchu układamy kilka łyżek masła orzechowego.

Ciasto pieczemy ok. 30-45 minut w 180 st.

Bezglutenowe ciasto z kaszą jaglaną

Smacznego!