Sałatka z bobem, boczkiem i jajkami

Dzień dobry!

Kiedy przychodzi wiosna pojawiają się nowalijki, botwinka, wiele świeżych warzyw, kiedy przychodzi lato, pojawiają się wyczekiwane owoce, truskawki, czereśnie, jagody i pojawia się też bób!

Bób, który mimo moich chęci, nigdy nie trafiał do żadnego dania, tylko był zjadany od razu, nawet parzący w palce, prosto z garnka, w którym się gotował.

Czasem już było blisko, aby trafił do jakiejś sałatki, ale wiecie, jedno ziarenko do miski, dwa do buzi... i koniec końców wiele do obiadu nie zostawało :-). Tym razem podjadałam tylko odrobinę i w ten oto sposób mogę zaprezentować Wam całkiem fajną sałatkę.

Dania z bobem


Bób, jeszcze lekko chrupiący, podpieczony boczek, jajka, odrobina sera i pomidorów. Bardzo smaczne i pasujące do siebie połączenia smaków. Polecam, póki bób jest na straganach, cieszmy się jego smakiem! :-)



Sałatka z bobem, boczkiem i jajkami


Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 6 jajek
  • ok. 200 g boczku
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • ser (np. Bursztyn)
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny


Wykonanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Studzimy i łuskamy. Jajka gotujemy na twardo  i studzimy. Następnie kroimy w ćwiartki.

Boczek kroimy w słupki i podsmażamy na rumiano na patelni, również studzimy. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki.

Na talerzu układamy 1/4 bobu, jajek, boczku i pomidorków, posypujemy płatkami sera i polewamy sosem z majonezu, soku z cytryny i przypraw. Składniki wystarczą na ok. 4 porcje sałatki.

Dania z bobem


Smacznego!