Lody kokosowe

Dzień dobry!

Mamy lato w pełni, żar leje się z nieba. Nie chce się nam gotować, stać w oparach gotujących się dań. Żywilibyśmy się najchętniej tylko lodami, koktajlami, mrożoną kawą czy herbatą. Dlatego też dzisiaj przepis na lody.

Domowe lody kokosowe


Lody dla fanów kokosa, ponieważ nie znajdziecie w nich gładkiej, delikatnej konsystencji, a wyraźną fakturę wiórków kokosowych, które wypełniają całe lody.

Zapraszam!


Lody kokosowe


Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • kilka łyżek cukru


Wykonanie:

Wiórki kokosowe blendujemy z mlekiem (lub najpierw bez mleka) na gęstą papkę.

Śmietanę ubijamy na sztywno z kilkoma łyżkami cukru, dodajemy kokosową papkę i miksujemy, aby składniki się dokładnie połączyły.

Domowe lody kokosowe


Masę umieszczamy w maszynie do lodów (po połowie, ponieważ całość się nie zmieści) i ucieramy, aż wystarczająco zgęstnieje. Możemy również domrozić masę w zamrażalniku. Jednak nie można pozwolić, aby masa bardzo długo się zamrażała, ponieważ zamarza dosłownie "na kość" i długo trzeba, aby ponownie zmiękła :-).

Domowe lody kokosowe


Lody są mocno kokosowe, wyraźnie czuć wiórki. Nie są to klasyczne, delikatne i gładkie lody. Zdecydowanie dla fanów kokosa.

Smacznego!