Domowe pieczonki (prażonki, duszonki)

Dzień dobry!

Pieczonki (lub duszonki, prażonki, prażuchy, dymfoki) to potrawa tradycyjna dla Jury Krakowsko-Częstochowskiej, chociaż słyszałam, że to danie jest znane również w innych częściach Polski, pod innymi nazwami np. na podkarpaciu pod nazwą kociołek.

Zazwyczaj przygotowuje się je w żeliwnym garnku, na ognisku, jednak jeśli nie mamy garnka czy warunków do zorganizowania ogniska, to zawsze zostaje przygotowanie ich w domu.

Domowe duszonki


Dlatego też dzisiaj zamieszczam dla Was ten przepis. Jest niesłychanie prosty, to pyszne danie jednogarnkowe, na pewno przypadnie Wam do gustu.

Zapraszam!

Domowe pieczonki (prażonki, duszonki)


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 4 buraki
  • 2 cebule
  • ok. 200 g boczku
  • 3 kiełbasy
  • sól, pieprz
  • odrobinę oleju
  • kefir lub zsiadłe mleko


Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki jeśli są niewielkie zostawiamy w całości lub kroimy w mniejsze kawałki, marchewkę w plasterki, a buraki w półplasterki, cebulę w piórka.

Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek również.

Na spód garnka wylewamy odrobinę oleju lub innego tłuszczu (ewentualnie też odrobinę wody), następnie układamy ziemniaki, marchewkę, buraki, kiełbasę, boczek i cebulę. Wierzch oprószamy solą i pieprzem.

Garnek szczelnie zamykamy i ustawiamy na średnim ogniu.

Pieczonki będą gotowe po około godzinie, jednak warto sprawdzić wcześniej czy poszczególne warzywa są już miękkie. W połowie duszenia wskazane jest również wymieszanie zawartości garnka.

Domowe duszonki


Podajemy z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Smacznego!