Czekoladowe ciasto z truskawkami

Dzień dobry!

Dawno nie było przepisu, więc dzisiaj przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami, które miałam okazję Wam pokazać na fanpage. Mam nadzieję, że nie macie dość truskawek? :-)

Ciasto z truskawkami


Ciasto można przygotować na dwa sposoby - jeśli trochę krócej będziecie je piec, otrzymacie konsystencję brownie, jeśli potrzymacie je dłużej w piekarniku, wyrośnie Wam piękne i puszyste ciasto. Jaką opcję wybieracie?

Czy tak, czy tak, ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą truskawkową. Czekolada z truskawkami zawsze smakuje dobrze.

Zapraszam!

Czekoladowe ciasto z truskawkami



Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 175 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kilkanaście truskawek

Wykonanie:

Czekoladę i masło drobno siekamy i umieszczamy nad kąpielą wodną, czekamy aż się roztopi.

Następnie dodajemy cukier, jajka i pozostałe składniki (oprócz truskawek), dokładnie mieszamy.

Ciastem wykładamy kwadratową lub silikonową foremkę, dokładnie wygładzamy.

Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na pół i połówki układamy na wierzchu ciasta, każdą dociskamy, aby zagłębiły się w ciasto.

Ciasto z truskawkami


Pieczemy w 180 st. do suchego patyczka, około 30-40 minut.

Smacznego!