niedziela, 29 czerwca 2014

Tort z owocami lata

Dzień dobry!

Kto ma urodziny w czasie lata, ten wie, że nie ma nic lepszego niż tort urodzinowy z letnimi owocami!

Jak pewnie część z Was wie, w piątek obchodziłam 25 urodziny, tak okrągłą liczbę trzeba było uczcić czymś wyjątkowym, więc standardowo sięgnęłam do zakładki z tortami u Doroty z Moich wypieków i wypatrzyłam czekoladowy torcik z owocami, którym już od dawna byłam zauroczona.

Tort z owocami lata

I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną okazję, ale też bez okazji. Słodycze można jeść zawsze :-).

Tort jest odrobinę pracochłonny, ale ogólnie łatwy w przygotowaniu, na pewno sobie z nim poradzicie.


Zapraszam!

środa, 25 czerwca 2014

Panna cotta z mango

Dzień dobry!

Samotne mango leżało na stole... leżało i leżało, pięknie pachniało, więc trzeba było się w końcu skusić i coś z niego przygotować. Padło na przepyszny deser panna cotta!

Ja je przygotowałam w nieco fantazyjny sposób, jednak możecie je również zrobić w taki sposób jak opisywałam przy okazji różanej panna cotty czyli w kokilkach, a mus z mango wykorzystać jako sos do polania po wyłożeniu na talerz.

Panna cotta mango


Czyż nie wygląda kusząco? Zapraszam do wykonania! :-)

sobota, 21 czerwca 2014

Pora coś zjeść na mieście - Restauracja Hotel Chopin Cracow

Dzień dobry!

Miesiąc temu odwiedziliśmy Restauracja Hotel Chopin Cracow w ramach akcji Blogerzy Smakują portalu Uroda i zdrowie. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się naszymi wrażeniami z tej wizyty.


Już jest letni numer Magazynu Apetyt!

Dzień dobry! Za oknem już niebo w kolorze szarym, za 20 minut wschód słońca (kiedy skończę pisać post, już będzie dawno po wschodzie), a ja i Kasia właśnie zakończyłyśmy pracę nad nowym numerem naszego magazynu - Magazynu Apetyt !



Za nami 3 pracowite miesiące, abyśmy mogli dzisiaj oddać Wam w ręce nowy, świeżutki, bardzo letni numer naszego magazynu.

Co znajdziecie w środku? Ponad 100 przepisów! Mnóstwo ciekawych artykułów do poczytania - o zdrowym grillowaniu, jedzeniu w podróży, książkach na lato. O domowych mlekach, pięknych obrazach... a z resztą, zajrzyjcie sami do środka i się przekonajcie :-).

Mamy nadzieję, że się Wam spodoba i każdy z Was znajdzie coś dla siebie.

Tymczasem Was zapraszam do lektury, a mnie czeka chwila odpoczynku i początek pracy nad kolejnym jesiennym numerem, który będzie jeszcze lepszy! :-) Kliknij w poniższą okładkę, a magazyn otworzy się w większym formacie.


piątek, 20 czerwca 2014

Placki z morelami i jagodami

Dzień dobry!

Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem, czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-).

Więc sami widzicie, jak to bywa :-) Da wynagrodzenia oczekiwania na nowy przepis, na końcu tego wpisu znajdziecie zdjęcie pokazujące jak wygląda mój plan zdjęciowy.

Pancakes z morelami


Do przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet deser. Polecam!

czwartek, 12 czerwca 2014

Chłodnik truskawkowo-czereśniowy

Dzień dobry!

Może to zabrzmi ciut nudnie, ale u mnie wciąż truskawki w kuchni, a u Was? :-)

Dołączyły do nich również czereśnie, które od jakiegoś czasu są również na straganach.

Chłodnik z truskawkami


Do przygotowania tego chłodnika zainspirowała mnie Matka Wariatka, która przygotowała podobny, ja postanowiłam pokusić się o zmianę proporcji i dodatek czereśni.

Zupa wyszła bardzo smaczna, orzeźwiająca i chłodząca, ale również sycąca. Połączenie słodyczy ze słonym serem również bardzo dobrze się sprawdziło.

Zdecydowanie warte polecenia na gorący dzień!

Zapraszam!


poniedziałek, 9 czerwca 2014

Cukier różany

Dzień dobry!

Oprócz sezonu na truskawki czy czereśnie, mamy też sezon na róże. Warto pozbierać płatki tych najbardziej pachnących np. róży stulistnej i zamknąć jej aromat w słoiczku. Możecie przygotować oczywiście konfiturę, jednak potrzebna będzie spora ilość płatków, ja miałam ich tylko szklankę, więc postanowiłam przygotować cukier różany.

Cukier z róży


Można go wykorzystać do deserów czy też posłodzić nim herbatę. Zapach i smak przeniosą Was z powrotem w piękny, letni dzień, kiedy to zbieraliście płatki róży, aby go przygotować :-).

sobota, 7 czerwca 2014

Zaproszenie na Małopolski Festiwal Smaku!

Dzień dobry!

Dzisiaj chcielibyśmy zaprosić Was na rozpoczynający się w niedzielę Małopolski Festiwal Smaku!



Tegoroczną jubileuszową podróż kulinarną rozpoczniemy w Wieliczce.

Władzę w stolicy polskiej soli przejmą wyborne tradycyjne wędliny z pobliskich Podstolic i podkrakowskich Liszek. Nie zabraknie wyrobów, których bazę stanowi wyjątkowa sól wielicka. 

Poza tym będzie można spotkać znanych z programu MasterChef Maćka Koźlakowskiego i Mikołaja Reya. Jak również zobaczyć liczne warsztaty kulinarne i pokazy gotowania.

Będzie pysznie, więc nie może Was tam zabraknąć!

Smaki Małopolski zawitają też do Wadowic, kojarzonych z rozsławioną kilka lat temu kremówką. Warto wiedzieć, że w tych okolicach świetnie smakują też okrągłe, drożdżowe przysmaki - bugle zembrzyckie. 

Również Oświęcim wypełnią aromaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Wśród nich prym wiedzie królewska ryba - karp zatorski. 

Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów. W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia obfituje w zioła i chrzan, nadające daniom intensywny smak. 

Z Tarnowa przeniesiemy się do Miechowa. To właśnie tutaj dojrzewa kapusta charsznicka – podstawa regionalnych potraw. 

Kolejny będzie Nowy Targ. Letnią porą warto nieco się ochłodzić, co z pewnością ułatwią pyszne lody nowotarskie. Czy ktoś zatrzymał się na Podhalu i nie spróbował tutejszych serów? Lubiany oscypek i miękka bryndza podhalańska to jedynie początek obszernego menu serowych smakołyków. 

Na koniec Małopolski Festiwal Smaku zawita do Starego Sącza, którego okolice słyną z soczystych owoców (doskonałe jabłka!) i wyśmienitych miodów.

Pełna kulinarnych atrakcji podróż zakończy się miesiąc później na krakowskim Kazimierzu. Koniec sierpnia to kulminacja smakowitych atrakcji! To tutaj 23 i 24 sierpnia odbędzie się Wielki Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wtedy też poznamy najlepszych producentów jubileuszowej edycji.

Program 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku:

8 czerwca – Wieliczka, Trakt Solny
15 czerwca – Wadowice, Rynek
22 czerwca – Oświęcim, Rynek
29 czerwca – Tarnów, Rynek
6 lipca - Miechów, Rynek
13 lipca – Nowy Targ, Rynek
20 lipca – Stary Sącz, Rynek
23-24 sierpnia – Kraków, plac Wolnica (wielki finał)

środa, 4 czerwca 2014

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Dzień dobry!

Dawno nie było przepisu, więc dzisiaj przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami, które miałam okazję Wam pokazać na fanpage. Mam nadzieję, że nie macie dość truskawek? :-)

Ciasto z truskawkami


Ciasto można przygotować na dwa sposoby - jeśli trochę krócej będziecie je piec, otrzymacie konsystencję brownie, jeśli potrzymacie je dłużej w piekarniku, wyrośnie Wam piękne i puszyste ciasto. Jaką opcję wybieracie?

Czy tak, czy tak, ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą truskawkową. Czekolada z truskawkami zawsze smakuje dobrze.

Zapraszam!