Sałatka z truskawkami i boczkiem z dressingiem miodowo-musztardowym

Dzień dobry!

Dzisiaj kolejna smaczna propozycja z użyciem truskawek. Tym razem sałatka.

Nie od dzisiaj wiadomo, że boczek dobrze smakuje z owocami np. z suszoną śliwką, więc kiedy tylko usłyszałam w półfinałowym odcinku Top Chef o połączeniu truskawki ze słoniną autorstwa Adama Kowalewskiego, oczywiście musiałam go spróbować! W końcu danie z tą truskawką zaprowadziło Adama do finału programu.

Truskawki z boczkiem


Nie zawiodłam się, truskawki z boczkiem smakują wyśmienicie, a pomidorki, mozzarella i dressing miodowo-musztardowy tylko dopełniają smak, całość komponuje się bardzo dobrze.

Polecam!

Sałatka z truskawkami i boczkiem z dressingiem miodowo-musztardowym



Składniki:

Sałatka:

  • 20 pomidorków cherry
  • 20 truskawek
  • 20 kulek mini mozzarelli
  • 6 plastrów boczku
  • mieszanka dowolnych sałat

Dressing:

  • 6 łyżeczek musztardy (np. stołowej lub kremskiej)
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • opcjonalnie łyżeczka wody
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Sałatę, truskawki i pomidory dokładnie myjemy. Sałatę rozdrabniamy, pomidorki przekrawamy na pół, a truskawki na ćwiartki.

Boczek podsmażamy na patelni lub podpiekamy przez chwilę w piekarniku.

Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w jednym naczyniu z zamknięciem np. w słoiku i dokładnie mieszamy.

Sos miodowo-musztardowy


W dwóch naczyniach układamy wszystkie składniki sałatki, po 10 sztuk pomidorów, truskawek i mozzarelli oraz po 3 boczku.

Polewamy dressingiem.

Smacznego!