Ciasto z budyniem i rabarbarem

Dzień dobry!

Dzisiaj już weekendowo, zatem zapraszam Was na bardzo smaczne ciasto. 

Kwaskowy rabarbar w połączeniu z waniliowym budyniem i kruchym ciastem idealnie się sprawdzi.

Szarlotka z rabarbarem


Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-)

Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z budyniem z bloga Moje Wypieki.

Zapraszam!

Ciasto z budyniem i rabarbarem


Składniki:

Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, chowamy je do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy na 2 części, jedną wałkujemy i wykładamy na spód silikonowej formy do pieczenia, możemy również wyłożyć nim boki (zrobić lekki rant, ale nie jest to konieczne). Spód gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 20 minut w ok. 160 st. Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażarki.

Przygotowujemy budynie wg. przepisu na opakowaniu, jednak używamy mniej mleka, aby były gęste.

Na podpieczony i lekko przestudzony spód wysypujemy odrobinę bułki tartej, następnie dżem rabarbarowy (nie musi to być bardzo gruba warstwa) i budyń. Na wierzch budyniu ścieramy zamrożone ciasto na dużych oczkach tarki.

Szarlotka z rabarbarem


Ciasto pieczemy w 180 st. około 45 minut (do godziny). Po ostudzeniu można oprószyć je cukrem pudrem. Na zdjęciu ciasto jest podane z lemoniadą rabarbarową.

Smacznego!