Bułeczki panini z pulled pork

Dzień dobry!

Jak zapewne wiecie od bardzo dawna nie kupujemy sklepowego pieczywa, wypiekamy własne w domu. O wiele smaczniejsze i przede wszystkim naturalne i nie macane przez nikogo po drodze z piekarni do sklepu.

Naszym najlepszym przyjacielem jest wypiekacz do chleba - nie dość, że wyrobi ciasto, to jeszcze upiecze chleb, a nawet zrobi konfitury (muszę tą opcję wypróbować jak będą truskawki :-) )! Z racji tego, że prawie w ogóle nie podajemy przepisów na chleby, które pieczemy, bo są cały czas robione "na oko" przez Mateusza, to teraz postanowiliśmy pokazać Wam przepis na bardzo smaczne bułeczki.  A o zaletach i wadach wypiekania chleba w automacie napiszemy Wam kiedyś w oddzielnym poście.

Bułeczki panini


Oczywiście nie mamy przepisu na same bułeczki, bo jeszcze mamy do nich świetny dodatek - pulled pork czyli szarpaną wieprzowinę, delikatne i aromatyczne mięso, które przygotowałam w wolnowarze.

Zapraszam!

Bułeczki panini z pulled pork


Składniki:

Bułeczki panini:
  • 265 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g mąki pszennej (typ 650)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g suszonych drożdży

Pulled pork:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • ulubione przyprawy - np. kilka łyżek tymianku, rozgniecione 3 ząbki czosnku, łyżka soli, łyżeczka pieprzu
  • niewielka ilość wody do podlania mięsa

Dodatki:
  • sałata
  • pomidory
  • cebula
  • ogórki kiszone

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania pulled pork. Przyprawy dokładnie mieszamy i obtaczamy w nich łopatkę. Umieszczamy ją w wolnowarze i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Ustawiamy tryb wysokiej temperatury czyli 2 i dusimy ok. 6 godzin. Gotowe mięso powinno się rozpadać na charakterystyczne paski po szarpnięciu go widelcem. Oczywiście takie mięso można również przygotować w piekarniku, w podobnej temperaturze czyli ok. 100 stopni. Mięso zamykamy wtedy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 6-7 godzin. Następnie studzimy.

Aby przygotować bułeczki składniki ciasta umieszczamy w foremce z wypiekacza chleba (w odpowiedniej kolejności od mokrych do suchych), ustawiamy program do wyrabiania ciasta i na 1,5 godziny zapominamy o nim. Oczywiście można też ręcznie zagnieść ciasto, odstawić je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na 10 części i formujemy małe, okrągłe bułeczki, każdą lekko smarujemy oliwą i przykrywamy ściereczką na 30 minut. Przed pieczeniem można je głęboko naciąć tworząc krzyż. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.

Bułeczki śniadaniowe


Bułeczki przekrawamy na pół, układamy na nich sałatę, pomidora, ogórka i cebulę, porwaną wieprzowinę, przykrywamy górną częścią bułki i jemy ze smakiem.

Bułeczki przygotowałam w wypiekaczu do chleba Classics marki Russell Hobbs.



Smacznego!