Kłopotki babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe

Dzień dobry!

Niedawno dostałam od Asi bardzo ciekawą propozycję wspólnej kulinarnej akcji. Asia jakiś czas temu recenzowała książkę Magdaleny Kordel pod tytułem "Wymarzony dom". Tak się jej książka spodobała, że postanowiła zachęcić mnie, jak również kilka innych blogerek do jej przeczytania, a później przygotowania 'kłopotków'.

Często mam tak, że wpadam w wir czytania książek, jedna za drugą. Później to niestety mija, a półka się zaczyna uginać, bo mimo braku systematycznego czytania, książki nowe się ciągle pojawiają. Często taki "wir" zaczyna się od podróży pociągiem, bo co innego można robić w pociągu, kiedy podróżuje się samemu? Kiedy dostałam wiadomość od Asi byłam w trakcie czytania innej książki, skończyłam ją akurat dzień przed tym, jak pocztą przyszedł "Wymarzony dom", skończyłam go czytać wczoraj około 3 w nocy. Bardzo przyjemna i wciągająca lektura. Bardzo dziękuję Asiu, że zaprosiłaś mnie do tej akcji :-). Tymczasem wróćmy do 'kłopotków'.

Czym są owe 'kłopotki'? To wypieki jednej z głównych bohaterek. Kiedy ma kłopoty, wchodzi do kuchni i piecze pyszne rogaliki, które później sprzedaje w swojej herbaciarni. Ja również miałam przygotować swoje 'kłopotki'. Okazuje się, że nie mam jednego przepisu, który zawsze przygotowuję z okazji złego humoru lub jakiegoś niepowodzenia. Zawsze w takich sytuacjach piekę coś słodkiego, tak też teraz, nie mogło być inaczej. Padło na babeczki.

Babeczki czekoladowe

Dlaczego przygotowałam akurat taki wypiek?

Babeczki zawsze cieszą oko i podniebienie, więc zdecydowanie podnoszą na duchu swoją obecnością i smakiem. Czekolada wyzwala endorfiny, a aromat pomarańczy jest relaksujący i uspokajający. Spróbujcie zjeść taką babeczkę w trakcie kąpieli z dodatkiem pomarańczowego olejku lub płynu. Gwarantuję Wam świetny relaks!

Już wkrótce ktoś z Was też będzie mógł się zagłębić w lekturę "Wymarzonego domu", ponieważ będę miała dla Was 2 książki. Zaglądajcie na bloga! A tymczasem zapraszam do upieczenia babeczek, są wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe z wyraźną nutą pomarańczy. Idealne połączenie.




Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe


Składniki:

Ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • 30 g brązowego cukru
  • 30 g białego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy


Krem:

  • 200 g kremowego serka kanapkowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru (można mniej)
  • 1 łyżka kakao
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy


  • kilka kostek czekolady z pomarańczą

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania babeczek. Posiekane masło i połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie powoli łączymy z jajkami, mieszamy szybko trzepaczką. Dodajemy sok pomarańczowy, skórkę i pozostałe suche składniki. Dokładnie mieszamy.

Babeczki czekoladowe


Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Dokładnie studzimy.

Aby przygotować krem miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, kiedy masa stanie się biała i puszysta dodajemy serek, kakao i skórkę. Jeszcze chwilę ucieramy. Krem chłodzimy ok. 30 minut, po czym napełniamy nim szprycę i dekorujemy babeczki. Na koniec posypujemy posiekaną drobno czekoladą.


Cupcakes czekoladowe


Smacznego!