Domowy majonez

Dzień dobry!

Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu.

Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole.

Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu. 

Domowy majonez


Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-)

Przepis na ten majonez znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt.

Zapraszam!

Domowy majonez


Składniki:

  • 1 żółtko z dużego, sparzonego wrzątkiem jajka (jak najbardziej świeżego)
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżeczki musztardy kremskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka letniej wody (lub więcej)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Żółtko umieszczamy w misie miksera, dodajemy musztardę i zaczynamy miksować, aż dokładnie się połączy. 

Następnie, ciągle miksując dodajemy po kilka kropli oleju, aż wykorzystamy cały. Dodajemy ocet, wodę (aby rozrzedzić majonez) i przyprawy. 

Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

Majonez domowy


Z podanych proporcji powstanie dość mała porcja majonezu, jednak pamiętajcie lepiej przygotować mniejszą i zjeść ją od razu (w końcu to surowe żółtko), niż przechowywać kilka dni dużą porcję.

Smacznego!