Babka z advocaatem

Dzień dobry!

Ten przepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was.

Babka z advocatem


Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę.

Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć dla tej babki miejsce na swoim świątecznym stole.

Zapraszam!

Babka z advocaatem


Składniki:

Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 100 ml advocaatu

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek advocaatu

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku i lekkiego ostudzenia go.

Następnie przelewamy je do miski, dodajemy śmietanę, jajka, likier i cukier, dobrze mieszamy trzepaczką lub mikserem.

Babka z likierem jajecznym

Pozostałe suche składniki mieszamy w oddzielnej misce, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do mokrych, mieszamy.

Ciasto wlewamy do silikonowej formy na babkę i pieczemy około 30 minut w 180 st., do suchego patyczka.

Kilka łyżek likieru ucieramy z cukrem pudrem, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję.

Babka z advocatem


Babkę dekorujemy lukrem.

Smacznego!