Zdrowe muffinki marchewkowe

Dzień dobry!

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowe, nieco dietetyczne (brak cukru, zamiast niego miód) babeczki z marchewką.

Dietetyczne muffiny marchewkowe


Delikatne, mocno jajeczne i pożywne. Idealne na drugie śniadanie.

Zapraszam!



Zdrowe muffinki marchewkowe


Składniki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 75 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 duża marchew
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 1,5-2 łyżki miodu


Wykonanie:

Składniki mokre dokładnie łączymy w jednym naczyniu, dodajemy stopniowo składniki suche i dokładnie mieszamy.

Foremki na muffiny wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka.

Zdrowe muffiny marchewkowe


Babeczki same w sobie są słodkie, jednak jeśli jesteś łasuchem, polej je miodem lub syropem przed podaniem.

Smacznego!


7 komentarze:

  1. To pierwsze zdjęcie jest fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Miód spływający zdobył moje serce! ;) (żołądek z resztą też) a jako żarłok takich babeczek, przepis pozwolę sobie zapisać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, cudne :) A przez ten miód można dostać ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam pytanie, czy białka ubijamy i dopiero dodajemy. Ile mu finek wychodzi z tej porcji. Chciałam je upiec dla dość dużej gromadki dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białek nie trzeba ubijać, a muffinek wychodzi ok. 10, ale ilość jest zależna od rozmiaru foremki :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.